Германското правителство предлага Великобритания да получи достъп до единния пазар на ЕС срещу заплащане

Берлин изчислява, че ще внася допълнителни 4,5 млрд. евро годишно в касите на ЕС в резултат на Brexit

06.05.2017 | 17:55 Редактор: Василена Василева
Германското правителство предлага Великобритания да получи достъп до единния пазар на ЕС срещу заплащане

Правителството на Германия е предложило Великобритания да получи достъп до единния пазар на Европейския съюз (ЕС) срещу заплащане, съобщава сп. Фокус, като цитира доклад на германското финансово министерство, с който разполага.

Докладът е с обем 35 страници и в него се описват потенциалните разходи на Германия за Brexit. В него се посочва, че напускането на Лондон рискува "сериозни последствия за икономиката и стабилността, по-специално върху реалната икономика".

Германското финансово министерство изчислява, че Берлин ще трябва да внася допълнителни 4,5 млрд. евро годишно в касите на ЕС в резултат от напускането на Великобритания.

За да се смекчат разходите, Германия предлага Великобритания да плаща такса, за да има достъп до единния пазар.

"Такъв бъдещ финансов принос трябва да се използва за облекчаване на финансовите последици от Brexit - намаляване на разходите на ЕС или увеличаване на плащанията за други държави членки“, посочва се още в документа.

Brexit ще коства и допълнителни усилия на германските данъчни и митнически служители, тъй като ще има нови данъчни задължения за продукти и услуги, допълва се в доклада.

Говорител на министерството на финансите на Германия засега отказва да коментира публикацията.

Снимка: Pixabay.com

Статията можете да прочетете и в Investor.bg