Министърът на транспорта търси решение за командировъчните на международни шофьори

На всеки водач трябва да бъде заплащано възнаграждение според минималните изисквания в държавите, до които изпълнява курсове

03.02.2017 | 22:39 Редактор: Ирина Георгиева
Министърът на транспорта търси решение за командировъчните на международни шофьори

Ще поискам спешна среща с колегите от Министерството на труда и социалната политика, за да се намери решение на въпроса с новите изисквания за командироване на международните шофьори.

Това пое като ангажимент служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев на среща с представители на браншови организации в областта на товарните превози.

Според новите изисквания на всеки международен водач трябва да бъде заплащано възнаграждение според минималните изисквания в държавите, до които изпълнява курсове.

"Промените ще доведат до многократно завишаване на разходите за превоз и ще създадат големи затруднения при отчитането на изработените часове на водачите във всяка държава, през която преминават, както и при изплащането на заплатите им. Това ще направи неконкурентоспособен българският транспортен бранш на европейските пазари”, смятат превозвачи.

По време на разговорите те заявиха, че търпят сериозни загуби заради бавното преминаване през граничните пунктове.

В тази връзка поискаха съдействие от служебния министър да постави този въпрос пред отговорните институции.

Христо Алексиев увери превозвачите, че ще направи всичко, което е в неговите компетенции и възможности и ще поиска от отговорните институции да създадат необходимата организация, за да не се допуска струпване на камиони на границата.

През деня се проведе среща и с автобусните превозвачи, на която се взе решение да бъде сформирана работна група с участието на бранша, ИА „Автомобилна администрация“ и представители на Сдружението на общините в Република България за изменение на наредба, с която общините провеждат обществени поръчки за възлагане на превози на пътници.

Основните искания на автобусните превозвачи е да бъдат уеднаквени критериите при търговете.

Представители на таксиметровия бранш и учебните центрове за обучение на водачи също поставиха своите искания пред транспортния министър.

Тъй като голяма част от изложените от таксиметровия бранш проблеми са от компетенциите на общинските администрации, Христо Алексиев заяви, че ще запознае Столичната община и Сдружението на общините с техните искания.

Той призова представители на бранша да обобщят всичките си проблеми, които могат да бъдат решени от министерството в кратки срокове.

На разговорите с представителите на учебните центрове служебният министър заяви, че е възложил да се ускори работата на работната група за изменение на учебната документация.

Той призова бранша да бъде по-активен и да работи бързо, но компетентно, за да постигне добър резултат по тази тема.

Четете още новини в Investor.bg