Росен Плевнелиев смята, че Русия се опитва да подкопае основите на ЕС

В България понякога се развяват повече руски, отколкото български знамена, посочи държавният глава в интервю за германски всекидневник

27.12.2016 | 17:46 Редактор: Жанета Нейкова
Росен Плевнелиев смята, че Русия се опитва да подкопае основите на ЕС


Българският президент Росен Плевнелиев предупреждава за пореден път за опити да се подкопаят отвътре основите на ЕС чрез подкрепа за ултранационалистически партии, предава Investor.bg

"Има много признаци за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както в други държави от ЕС. Да вземем например честите срещи, които такива националистически антиевропейски партии провеждат именно в Москва. В България на публични мероприятия на такива организации понякога се развяват повече руски, отколкото български знамена“, посочва президентът в интервю за германския всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Според Плевнелиев Русия се опитва да постигне на една нова идеологична основа същата цел, каквато навремето е преследвал Съветският съюз: "Отслабването на Европа и разпространението на съмнение в стойността на демокрацията и правовата държава“. 

Тази цел Москва преследвала и в интернет, предупреждава Плевнелиев. Когато преди няколко години той за първи път е предупредил за такава руска политика, чиято цел е била систематично обезценяване на европейските ценности, някои политици са описали предупрежденията като прекалени. Днес обаче „за никого вече не е тайна, че тази политика се води с ясната цел за дестабилизиране на ЕС“. На хората в ЕС трябва да се обясни какво се случва и какво цели руската пропаганда, пояснява президентът.

Пред германския вестник Плевнелиев отхвърля твърденията, които тълкуват победата на Румен Радев на президентските избори през ноември като знак за политическо сближаване на България с Кремъл. „Това е преувеличено. Социологическите проучвания показват, че 60% от българите биха дали превес на ЕС, ако биха били изправени пред избора между него и Русия“, заявява държавният глава. "Румен Радев беше избран за президент на демократични и честни избори и то с впечатляващо мнозинство. Освен това Радев обяви по време на предизборната си кампания многократно и ясно своята  евроатлантическа позиция“, добавя още Росен Плевнелиев.

Цялата статия прочетете в Investor.bg

Снимка: Олег Попов Bulgaria ON AIR