563 хил. работни места у нас са свързани с износ в ЕС

75% от служителите в тази сфера са нискообразовани

16.12.2016 | 22:00 Редактор: Тодор Петров
563 хил. работни места у нас са свързани с износ в ЕС

Търговията означава работни места, посочва в нов доклад Европейската комисия и дава доказателства. Според данните на Брюксел 31 млн. работни места в общността са свързани с износа на държавите от общността към трети страни като Китай и САЩ. Това означава, че работата на един от всеки седем работещи в ЕС е свързана с износа.

563 хил. са работните места в България, които са свързани с износа извън Европейския съюз. В допълнение още 80 хил. българи работят в друга държава от общността, а позицията им е свързана с износа извън ЕС. Това означава, че едно на всеки пет работни места в България е свързано с износа.

Българският износ създава 23 хил. работни места в друга държава от общността, показват още данните на Комисията. 54% от работните места, свързани с износа на България, са в сектора на услугите, 21% - в минната индустрия и селското стопанство. 6% от работните места в сектора на текстилната индустрия зависят от износа.

От данните на ЕК е видно, че износът на страната подкрепя основно работни места, които изискват ниско образование – 75% от заетите. Високообразованите са едва 8% от работещите за износ българи.

Четете още по темата в Investor.bg