ЕК с нови предложения за банковия сектор в ЕС

Те трябва да гарантират стабилност, както и връщането на доверието и подкрепата, която финансовите институции да окажат на реалната икономика

23.11.2016 | 17:11 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК с нови предложения за банковия сектор в ЕС

ЕК представи нови предложения за банковия сектор в ЕС. От една страна те трябва да гарантират стабилността на банките, а от друга – връщането на доверието и подкрепата, която финансовите институции да окажат на реалната икономика.

Банките играят централна роля за финансирането на икономиката, както и за насърчаване на растежа и създаването на работни места, посочват още от ЕК в своето предложение. Институциите са основен източник на финансиране за домакинствата и предприятията.

"Европа се нужда от силен и разнообразен банков сектор с оглед на нуждите от финансиране на икономиката. Нуждаем се от банковото кредитиране, за да може предприятията да инвестират, да запазят конкурентоспособността си и да продават на по-големи пазари, както и за да може домакинствата да планират бъдещето си", каза комисарят по финансовата политика на ЕС Валдис Домбровскис при представянето на реформата.

Сред по-важните предложения са някои мерки за подобряване на устойчивостта на банките, сред които прилагане на методики за по-точно отразяване на реалните рискове и задължителен коефициент на стабилност на нетното финансиране.

ЕК предлага и задължителен коефициент на ливъридж от 3%, като целта е да бъдат предпазени банките от прекомерно кредитиране, особено при липсата на достатъчно средства за това.

Глобалните системно значими институции ще трябва да поддържат минимални равнища на капитал и други инструменти, които да поемат загуби в режим на преструктуриране, става ясно още от предложението, публикувано от ЕК.

Мерките за подобряване на капацитета за кредитиране на банките в подкрепа на икономиката на ЕС предвиждат увеличаване на капацитета на банките за отпускане на заеми за малките и средните предприятия и за финансиране на инфраструктурни проекти. Премахнати ще бъдат и някои административни тежести за по-малки банки с некомплексен профил – по-специално за ограниченията за възнаграждения под формата на инструменти, например акции.

Предложенията на ЕК водят до промени в няколко директиви и ще бъдат изпратени за съгласуване до Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Четете още икономически новини в Investor.bg