За седмица: Идентифицирани са 186 финансови мулета в България

От началото на годината са предотвратени щети за близо 500 000 евро от подобен вид престъпна дейност

22.11.2016 | 21:48 Редактор: Ирина Георгиева
За седмица: Идентифицирани са 186 финансови мулета в България

Служители на ГДБОП са идентифицирали 186 финансови мулета в България. Това е станало при стартиралата мащабна едноседмична операция (14-18 ноември на територията на 16 държави), координирана от Европол и Евроджъст, съобщиха от МВР.

От началото на годината са предотвратени щети за близо 500 000 евро от подобен вид престъпна дейност.

Директорът на главната дирекция главен комисар Ивайло Спиридонов отчете, че оценките на Европол за работа ни по уличаването на българи в извършване на киберпрестъпления, са блестящи

"Само в България в рамките на една седмица са задържани 12 души, а от началото на годината са установени 186 финансови мулета. В резултат на активната работа са предотвратени щети за държавата за 484 097 евро. Образуваните през годината досъдебни производства са 63", съобщи началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" комисар Явор Колев.

По думите му общата сума на неправомерните транзакции от началото на годината в страната възлиза на около 4,3 млн. евро. 

Според комисар Колев стартиращата превантивна кампания е много важна за предпазване на българските граждани от превръщането им в жертви или извършители на подобен вид сериозни финансови престъпления. Той припомни, че ГДБОП работи по противодействие на киберпрестъпленията от 2006 г., когато в България започнаха атаките срещу прохождащата тогава услуга интернет банкиране, и вече има редица успешни реализации, благодарение на които български граждани са били предадени на съд. 

По време на операцията, правоохранителните органи са идентифицирали общо 580 финансови мулета и над 800 неправомерни транзакции, оповести и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По отношение на стартиращата общоевропейска информационна кампания, инициирана от Европейския център по киберпрестъпност на Европол, Арнаудова уточни, че усилията получават подкрепата на Асоциацията на банките в България, както и на 17 от общо 27-те банкови институции в страната. 

"Увеличава се интересът към кампанията за противодействие на престъпленията против финансовите интереси", бе констатацията на главния секретар на Асоциацията Ирина Марцева. 

"Добър знак за нас е, че кампанията, която се провежда за втори път, става все по-популярна и все повече държави и институции се присъединяват към нея - предишния път са били 8 държави, а сега вече са 16, много повече са и подкрепилите я банки и институции", заяви още Марцева.


Втората координирана европейска операция срещу финансови мулета доведе до арестуването на 178 души, отчитат от МВР. 580 финансови мулета са били идентифицирани в цяла Европа, а правоохранителните органи са разпитали 380 заподозрени в хода на седмицата на действие (14-18 ноември 2016), с източени суми в общ размер около 23 милиона евро. 

Правоохранителните органи и съдебни власти от България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Молдова, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Обединеното Кралство, Украйна, Федералното бюро за разследване на САЩ и Сикрет Сървис участваха в международната операция, подкрепена от Европейския център по киберпрестъпност на Европол, Работната група по работа с киберпрестъпления (J-CAT), както и Евроджъст и Европейската банкова федерация.

Втората седмица на действие е продължение на проект, проведен в рамките на операционен план за действие срещу нерегламентирани плащания, извършени чрез киберпрестъпност. Тази приоритетна област е насочена към извършителите на измами, свързани с онлайн разплащателни средства.