Британската икономика е нараснала с 0,5% през третото тримесечие

Последиците от гласуването за Brexit и обезценяването на паунда ще започнат да се усещат през следващите месеци

25.11.2016 | 17:23 Редактор: Луиза Божинова
Британската икономика е нараснала с 0,5% през третото тримесечие

Икономиката на Великобритания е нараснала с 0,5% през третото тримесечие, подпомогната от ръста на износа и по-силните потребителски разходи, потвърждават официални данни, цитирани от Ройтерс.

Във втората си оценка за състоянието на икономиката през този период Службата за национална статистика (ONS) пояснява, че бизнес инвестициите са нараснали с по-голям темп от очакваното.

Те са нагоре с 0,9% на тримесечна база на фона на вота за Brexit, въпреки че са по-ниски на годишна база. През декември се очакват финалните данни за третото тримесечие.

"Инвестициите на фирми се увеличиха непосредствено след референдума за напускане на ЕС, въпреки че най-вероятно повечето от тези инвестиционни решения са били взети преди изборния ден", казва Дарън Морган, анализатор от ONS.

"Това, в съчетание с нарастващите потребителски разходи, насърчени и от нарастващите доходи на домакинствата и силното представяне на доминиращия сектор на услугите, подкрепят икономиката да се разширява като цяло в съответствие с историческата си средна стойност".

Данните обхващат периода от юли до края на септември и ONS пояснява, че растежът на брутния вътрешен продукт предполага, че досега референдумът в края на юни е имал ограничен ефект.

Въпреки това се очаква, че последиците от гласуването за Brexit и обезценяването на паунда ще започнат да се усещат през следващите месеци.

"Малко вероятно е силата на икономиката в краткосрочен план да се запази след гласуването за Brexit", казва Самуел Томс, главен икономист за Великобритания в Pantheon Macroeconomics, цитиран от BBC.

"Перспективата за намаляване на реалните доходи през следващата година заради ръста на инфлацията е сигнал за възможно рязко забавяне на растежа на потребителските разходи", добавя той.

Британската икономика продължава да расте след вота за напускане на ЕС, както и бизнес инвестициите, въпреки че имаше опасения, че и двата показателя ще бъдат засегнати непосредствено от решението за напускане на съюза.

Огромният сектор на услугите е това, което дърпа икономиката нагоре. Услугите растат с 0,8%, задвижвани от силното представяне на продажбите в търговията. Но всички други сектори на икономиката - производството, селското стопанство и строителството се свиват.

Още по темата четете на Investor.bg