Спадът на паунда няма да доведе до по-голям износ

Търговията става все по-слабо зависима от движенията на валутния курс

05.11.2016 | 13:58 Редактор: Луиза Божинова
Спадът на паунда няма да доведе до по-голям износ

Спадът на паунда стимулира износа, но очакванията, че търговията ще даде голям тласък на икономиката може да се окажат прибързани, пише Bloomberg.

Прогнозите на Английската централна банка от четвъртък са последните, които натежават на дебата. В тримесечния си доклад за инфлацията от институцията посочват, че ефектът на обезценяване на валутата може да бъде ограничен, ако британските компании решат да запазят цените си в чуждестранна валута и да използват допълнителните паунди да повишат печалбите си.

В доклада за инфлацията се казва още, че при големия спад на паунда през 2007-2008, експортните цени са се увеличили с около 15%.

Експортните цени в чуждестранна валута следователно се намаляват с около 40% при всеки спад на лирата. Британските износители стават по-конкурентоспособни и също така позволяват маржовете да растат.

Нещата в голяма степен зависят и от международната търговия, която продължава да расте изключително бавно. Резкият спад на паунда по време на глобалната рецесия от 2008-2009 не успя да предотврати свиването на износа.

В допълнение на чисто икономическите закономерности, фактори като предпочитания на потребителите, качество на стоките и липса на подходящи заместители често са по-важни от цената, което няма как да не повлияе и на износа и вноса. Още повече, че бизнесът непрекъснато се включва в глобалните вериги на предлагане, сложността на които прави търговията по-слабо зависима от движенията на валутния курс.

Задачата за предвиждането на търговските потоци изглежда все по-трудна заради неяснотите около реакцията на компаниите на Brexit и оформянето на търговските споразумения. Това няма как да не се отрази и на последните прогнози.

Националният институт за икономически и социални изследвания прогнозира нетната търговия да допринесе с 1,7 пр.п. към БВП на страната за 2017 и 2018.

По-слабо оптимистична е Конфедерацията на британската индустрия, според която търговията ще добавя по половин процентен пункт всяка година. Подобни са и последните прогнози на Английската централна банка.

Още по темата четете на Bloombergtv.bg