По-евтина лира, повече поръчки за износ

Ръстът в производството е по-силен от очакваното, твърдят анализатори

23.08.2016 | 18:34 Редактор: Луиза Божинова
По-евтина лира, повече поръчки за износ

Британските производствени компании вече извличат полза от поевтинялата лира, като поръчките за износ отчитат достигат най-високото си ниво от две години насам, съобщи Bloomberg.

Индексът на чуждестранното търсене се повишава до -6 процентни пункта този месец, сочи проучването на Конфедерацията на британската индустрия (CBI). Това означава, че 21% от компаниите отчитат поръчки за износ над нормата, а 27% - под нормата. Така разликата става -6 процентни пункта.

Единният показател за поръчките като цяло е -5 процентни пункта, като миналия месец беше -4. Въпреки че има понижение, резултатът е приятна изненада, защото очакванията според портала ForexFactory бяха за стойност от -9 процентни пункта.

Според авторите на доклада резултатът е "колеблив сигнал, че отслабването на валутата започва да се отразява“.

Референдумът от края на юни, при който мнозинството британци решиха страната да напусне Европейския съюз, доведе до срив в паунда до 30-годишно дъно, което може да подпомогне износа. Преди това нетната търговия натежаваше на икономиката заради слабото глобално търсене и силната лира.

CBI подчертава и негативните страни на по-слабата валута, а именно – по-високите цени. Компаниите, участвали в проучването, очакват цените да се повишат с най-бърз темп от началото на 2015 г. вероятно заради повишените цени на вноса.

"Хубаво е да се види, че ръстът в производството е по-силен от очакваното, както и че има сигнали за ползи от слабата валута за износа“, казва Анна Лийч, директор на звеното за икономически анализи в организацията. "Слабостта на лирата обаче е нож с две остриета“, допълва тя, посочвайки влиянието й върху цените.

13 от всички 18 подсектора в индустрията отчитат по-добър резултат, що се отнася до чуждестранните поръчки. Изследването е проведено между 26 юли и 12 август.

Повече икономически новини четете на Bloombergtv.bg