За кой бизнес е добър Brexit?

Сайтът за търгове на холандски стоки Catawiki очаква дейността му във Великобритания да се разрастне

06.07.2016 | 18:43 Редактор: Луиза Божинова
За кой бизнес е добър Brexit?

Catawiki, сайтът за търгове на холандски стоки и произведения определен от Deloitte за най-бързо развиващия се технологичен стартъп между 2011 и 2015 г., очаква бизнесът му във Великобритания да нарасне, след като страната реши да напусне Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg.

Междувременно компанията разширява своята телевизионна реклама в Холандия, Италия и Франция, за да увеличи интереса от потенциални търговци и купувачи от Европа.

"Търговците във Великобритания вероятно ще започнат да предлагат повече продукти“, коментира главният изпълнителен директор на Catawiki Рене Шонмейкърс.

Паундът падна до най-ниския си курс спрямо долара от повече от три десетилетия и потъна до най-слабото си ниво спрямо еврото от 2013 г. насам, когато стана ясно, че британците са гласували за излизане на страната им от ЕС, което понижи доверието в икономиката на държавата.

Catawiki предлага на търг различни стоки – от редки пощенски марки и монети до бижута, произведения на изкуството, класически модели коли и яхти, като целият процес се контролира от професионалисти в сферата на аукционите.

Уебсайтът се фокусира върху пазарния сегмент между eBay и традиционните аукционни къщи като Sotheby’s и Christie’s. Catawiki се радва на 12 млн. посетители месечно и обикновено предлага по 30 хил. лота на седмица за минимум 75 евро (84 долара) до 200 хил. евро за лот.

Отвъд старта на рекламната си кампания фирмата добави датски, норвежки, полски, португалски и шведски към езиците, които поддържа на уебсайта си. Целта ѝ е да достигне до потенциални купувачи в тези страни.

Компанията стартира дейността си през 2008 г. в град с около 70 хил. души население в североизточната част на Холандия. Сега има амбиции да развие бизнеса си в глобален мащаб и набира средства за онлайн и телевизионни рекламни кампании. Компанията иска и през тази година да наеме още 300 софтуерни разработчици, както и експерти по търговете и обслужването на клиентите.

Наскоро Catawiki набра 82 млн. долара по време на последния си кръг на финансиране, воден от Lead Edge Capital, през 2015 г. Сред предишните инвеститори в нея се нареждат Accel Partners и Project A Ventures.

Повече технологични новини четете на Investor.bg