България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Блъф ли е Brexit-ът ? Да кажеш "НЕ", за да постигнеш по-добро "ДА"

"Великобритания не е наясно със себе си", каза пред Bulgaria ON AIR бившият посланик на България в Лондон Любомир Кючуков

05.07.2016 | 09:47
Блъф ли е Brexit-ът ? Да кажеш

"След референдума сме свидетели на "напускане на сцената" на редица политици. Найджъл Фараж си подаде оставката, за да се върне, защото това му е третата оставка и винаги се е връщал. По-сериозното е, че британската политика е много сериозна криза след гласуването на референдума", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият посланик на България в Лондон Любомир Кючуков.

По думите му обществото на Острова е разтърсено въз основи и липсва готовност да се поеме отговорност от политиците. 

"Камерън управлява в условия на криза, не само във Великобритания, но и в ЕС. Първият му мандат беше успешен, което му осигури избирането за втори, а цената беше обещание да референдум, който пък доведе до неговия политически крах", припомни бившият посланик.

Той каза, че във Великобритания съществува израза "да кажеш "НЕ", за да постигнеш по- добро "ДА". "В момента самата Великобритания не е наясно със себе си", посочи посланикът.

"Има няколко вариант да няма Brexit, но всички те са свързани с допълнителни трусове, разслоение в обществото и неяснота, защото е много трудно, за който и да е британски политик, да не се съобрази с вота на хората", подчерта Кючуков.

Според него в битката за лидер на консервативната партия, се спрягат пет имена. "В зависимост от това какви позиции са заемали преди референдума, те сега се опитват да балансират", обясни посланикът. 

Той твърди, че има проблеми, но те не са свързани със самия Brexit, защото референдумът не приключва до тук. "Несигурността какво ще се случи, създава по-големи проблеми на българските граждани. Става дума за това как ще се договорят отношенията на кралството с ЕС", посочи Кючуков.

По въпроса за Шотландия, гостът сподели, че настроенията там не бива да се подценяват, както и тези в Северна Ирландия. "Шотландия ще иска втори референдума за независимост, в случай че се задейства излизането на Обединеното кралство от ЕС. А ако се стигне до втори референдум, това рязко увеличава шансовете за напускане на Шотландия", коментира посланикът.

Границите между ЕС и Великобритания, са процеси, които ще се развиват и са "елемент от  общата нестабилност. За да се реши въпросът, трябва да има обществени нагласи за нов референдум, който да подкрепи оставането на страната в ЕС. Ситуацията ще бъде много сложна, защото половината от населението, ще се почувства излъгано, независимо дали остане или излезе Великобритания", смята Кючуков.