Технологията на Brexit

Решението за напускане на ЕС зависи само от премиера на Великобритания

06.07.2016 | 15:08 Редактор: Анисия Иванова
Технологията на Brexit

Решението за напускане на ЕС зависи само и единствено от премиера на Великобритания. Това твърди специалната комисия от юристи, консултиращи британското правителство за процедурите след референдума от 23 юни.

Каква е технологията на Brexit-а

Според експертите активирането на Член 50 от Лисабонския договор, с който започва да тече двугодишен срок за напускане на Европейския съюз, може да стане само с подписа на премиера. Това е кралски прерогатив, предоставен на министър-председателя и не е необходимо изричното съгласие на парламента. Това означава, че британските депутати не могат да спрат Brexit-а, ако премиерът на Великобритания реши да сложи подписа си под подобен документ.

Вчера група водещи експерти по конституционно право дадоха и друго любопитно мнение. Оказа се, че правният отдел на правителството в Париж е уведомил министрите, че Лондон може да прекрати процедурата по напускане на ЕС, независимо че е задействал Член 50.

Ако това наистина е вярно, то това означава, че Лондон ще има възможност за по-голяма гъвкавост в следващите години при вземането на окончателното решение за разделянето с ЕС. Водещият претендент за наследник на премиера Дейвид Камерън - вътрешният министър Тереза Мей, вече обяви, че задействането на Член 50 няма да стане преди края на 2016 г.

Междувременно британският паунд отново удари 30-годишно дъно спрямо долара. Националната валута на Великобритания падна под психологическата граница от 1,30 долара при откриването на борсите в Азия. 1 британски паунд се разменяше за 1,27 долара, което не се е случвало от 1985 година насам. Това доведе и до нови, още по- ниски цени на петрола на международните пазари. В Лондон сортът Брент отчете спад с 3,93%, до 48,13 долара за барел.