Лирата се стабилизира спрямо долара

Тази седмица британската валута получи два големи стимула

04.11.2016 | 12:45 Редактор: Луиза Божинова
Лирата се стабилизира спрямо долара

Британският паунд предстои да запише най-доброто си седмично представяне спрямо долара от март насам, съобщава Bloomberg

Тази седмица британската валута получи два големи стимула.

Първо, в понеделник управителят на Английската централна банка Марк Карни обяви, че ще остане на поста си до средата на 2019 г., тоест с една година повече спрямо първоначалните планове. В писмо до министъра на финансите Филип Хамънд Карни посочва, че за него е чест да бъде управител на банката по-дълго. Освен това той изрази надежда, че това решение ще допринесе за гарантирането на контролиран преход в новите отношения на Великобритания с Европа.

В своето писмо до Филип Хамънд Карни посочва, че личните му причини да не завърши пълния мандат все още са налице. "Моите лични съображения не са се променили, но други съображения със сигурност са се променили, най-вече решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз", пише 51-годишният канадец.

Оставайки дотогава управител на централната банка, Марк Карни ще остане и най-ключовата фигура за британската икономика извън политиката, който ще трябва да поддържа финансовата стабилност по време на преговорите с Брюксел.

В четвъртък приключи и двудневното заседание на Английската централна банка, след което регулаторът обяви, че не очаква повече понижения на лихвените проценти тази година. През август банката понижи ставката от 0,5 до 0,25%, за да смекчи шока за икономиката след референдума от юни.

Вторият фактор, който подкрепи паунда, беше решението на Висшия съд в Лондон, че правителството на Тереза Мей не може самостоятелно да активира член 50 от Лисабонския договор без одобрението на депутатите. Решението може да бъде обжалвано от правителството или да бъде отнесено към Съда на Европейския съюз – институция, срещу която се противопоставят привържениците на Brexit. Това подсили нагласите, че по този начин може да се отложи излизането от ЕС или да се смекчат последиците от него.

Правителството вече обяви, че е разочаровано от решението и ще го обжалва пред Върховния съд, който вече определи време за изслушване между 5 и 8 декември.

Към 10:40 часа българско време един паунд се обменя за 1,2468 паунда. За сравнение, в началото на седмицата курсът беше около 1,2183 долара за паунд.

Още по темата четете на Bloombergtv.bg