Върховният съд спира Лондон да напусне ЕС

Правителството не е в състояние да задейства член 50 от Лисабонския договор

03.11.2016 | 16:11 Редактор: Тодор Петров
Върховният съд спира Лондон да напусне ЕС

Британското правителство не може да задейства процедурата за напускане на Европейския съюз без съгласието на парламента. Това постанови днес Върховният съд в Лондон. Така депутатите могат и да спрат излизането от ЕС  въпреки резултатите от референдума през юни.

Правителството ще обжалва решението на магистратите. Решението на съда означава, че кабинетът не може сам да задейства член 50 от договора за ЕС. Ръководителят на съда изтъкна, че най-фундаменталната разпоредба на британската конституция е, че парламентът е суверен.

От "Даунинг стрийт" заявиха, че ще обжалват решението в началото на следващия месец. Управляващите са категорични, че гласът и волята на народа трябва да бъдат чути. 

"Правителството е решено да уважи резултата от референдума. Решението на магистратите повдига важни правни въпроси. Ние трябва да го разглеждаме правилно преди да решим как да процедираме", коментира министърът на търговията Лиъм Фокс.

Премиерът Тереза Мей по-рано беше заявила, че ще активира член 50 до края на март догодина. Останалите 27 държави от общността подчертаха, че преговори по условията по напускане не могат да започнат преди Лондон да задейства член 50.

Решението на магистратите се отрази светкавично на паунда. Стойността му спрямо долара и еврото скочи.

Вижте повече във видеото: