Финландия обмисля забрана на използването на въглища

Правителството ще обсъди нова енергийна и климатична стратегия

25.11.2016 | 15:01 Редактор: Тодор Петров
Финландия обмисля забрана на използването на въглища

Финландия би станала първата държава, която ще забрани използването на въглища за генериране на електроенергия. Правителството ще обсъди нова енергийна и климатична стратегия, в която се очаква да бъде поставена цел да се спре окончателно използването на въглища за електричество до 2030 г., съобщава специализираното издание new scientist.

"Много вероятно е въглищата да изчезнат от финландския пазар", заяви ученият от университета Аалто и ръководител на енергийната програма на European Academies’ Science Advisory Council Петер Лунд.

Основите за тази забрана вече са налице. Използването на въглища във Финландия намалява с изключително бързи темпове от 2011 г. насам, като паралелно с това скандинавската държава влага големи инвестиции в енергия, получена от ВЕИ. По този начин тя увеличи почти двойно капацитета на ветропарковете си само за 1 година през 2013 г. Само през този февруари страната е направила инвестиции на стойност 80 млн. евро във ВЕИ инсталации.

Освен всичко друго от 2010 г. насам цената на електроенергията, с изключение на тази, произведена от въглища, непрекъснато спада. В резултат на това ТЕЦ-овете на територията на цялата страна спират работа и понастоящем те генерират само 8% от произведеното електричество.