Големи водни проекти ще бъдат изпълнени с пари ОП "Околна среда"

Строителството трябва да започне догодина

25.11.2016 | 12:50 Редактор: Ирина Георгиева
Големи водни проекти ще бъдат изпълнени с пари ОП

Догодина трябва да започне строителството по големите водни проекти, финансирани от ОП "Околна среда". Необходимо е технологично време за изграждането на обектите, като се отчитат и процедурите за отчуждаване и обжалване. Това каза изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той припомни, че седем области ще останат без европейско финансиране за водни проекти, защото някои общини отказват да изпълнят изискванията за консолидация.

Причината те да останат извън програмите, че има изискване само един воден оператор да работи в рамките на една област и европейските проекти да се осъщестяват при единно ръководство (от ВиК дружествата - бел. ред.).

Иван Бойков смята, че европейското финансиране няма да бъде загубено, то ще бъде усвоено от другите области. Той определи 2016 г. като организационна, но от гледна точка на строителния бизнес открои като положителна програмата за саниране.

"Ако строителството излезе от политическите препирни и има национален консенсус по него, би трябвало да няма проблеми с изпълнението на инфраструктурните проекти заради политическата нестабилност. В момента сме на финалния етап на подписване на договори за следващата година. Което и правителство да дойде на власт, то трябва да продължи започнатото", категоричен е изпълнителният директор на Камарата на строителите.

"Очакваме 1,5-2 млрд. лв инвестиции в строителството и като прибавим програмата за саниране, ще имаме много сериозна строителна програма", подчерта Бойков.

Предприемачът посочи, че е много важно да бъде довършена магистрала "Струма", като процесът е на финален етап.

За казуса с Кресненското дефиле, за което регионалното министерство и еколози спорят откъде да мине автомобилният трафик, той коментира, че "имаме диалог с екологичните организации и ще се разберем. Министерството на околната среда и водите трябва да направи ОВОС, да се премине към обществено обсъждане.

Вижте цялото интервю в Bloomberg TV Bulgaria