Основният проблем в IT сектора у нас - недостиг на квалифицирани кадри

Растежът на българската софтуерна индустрия се забавя

24.11.2016 | 16:55 Редактор: Тодор Петров
Основният проблем в IT сектора у нас - недостиг на квалифицирани кадри

Недостигът на квалифицирани работни кадри продължава да е най-основният проблем на сектора на информационните технологии (ИТ) в България. Към него през последните седмици се добавя и още един нюанс – популистките идеи на част от политиците за промяна на осигурителните прагове или за въвеждане на прогресивно данъчно облагане.

Това стана ясно по време на поредното девето представяне на БАСКОМ Барометър, който осветлява състоянието на индустрията и се издава ежегодно от 2009 г. от страна на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), тази година с помощта на CBN Pannoff, Stoycheff & Co.

И тази година данните са предимно положителни, въпреки че има и някои притеснителни аспекта, информира Investor.bg.

"Когато преди много години създадохме асоциацията, си зададохме за цел да генерираме поне 1 млрд. долара годишни приходи. През тази година това е факт", заяви Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ.

През 2016 г. приходите достигат 1,995 млрд. лева, което представлява 2,25% дял от брутния вътрешен продукт на страната и бележи 13% ръст на годишна база, показва докладът, базиран на данни от 3000 фирми, чиито приходи идват предимно от софтуерни дейности.

Въпреки това се забелязва известно забавяне на ръста, тъй като през 2015 г. нарастването на приходите е било в размер на 17%. Захариев поясни, че растежът през 2015 г. е бил особено висок преди всичко заради няколко големи проекта, при които украински компании са дислоцирали част от дейността си в страната ни заради кризата в родината им.