Над 7000 лева месечна заплата - възможно ли е?

Немски фирми предлагат космически заплати на български инженери

20.08.2016 | 12:00 Редактор: Тодор Петров
Над 7000 лева месечна заплата - възможно ли е?

Наскоро Агенцията по заетостта публикува данни, с които обяви свободните работни места в Германия - една от най-примамливите дестинации за работа сред сънародниците ни. Обявената месечна заплата започва от 7 500 лв.на месец за хора, работещи в IT сектора и строителната сфера.

Немски шефове се бият за наши инженери и им предлагат космически заплати. Офертите към български IT специалисти в Германия стигат до 7400 лева. Възможно ли е?

"Заплатите са повече от възможни, защото заплащането в Германия е съобразено и със стандарта им на живот. По сведения на Федералната агенция по заетостта в момента специално в IT сектора има над 40 000 работни места на квалифицирани работници", разясни за Bulgaria ON AIR Веселина Абаджиева, която отговаря за подбора на персонал във фирма-посредник на работещи в чужбина българи.

Годишните  заплати, които в този сектор са традиционно високи, в Германия достигат до 47 000 евро. Брутни заплати, започващи от 7 500 лв., а за висококвалифицирани кадри с опит от 3 до 6 години - до 5 000 евро месечно. 
 
В момента Германия е обявила над 95 000 свободни работни места в строителния сектор. Всеки, решил да тръгне обаче, трябва да бъде подготвен и не само за високите данъци. 

"Германия е законова държава. Проблемът е пътят, по който ще достигнат до работното си място. Обикновено тези работни места се предлагат от фирми, които излъчват посредническа дейност. Тази фирма трябва да е легален посредник", каза още Веселина Абаджиева.

Заплащането в Германия се определя от колективните трудови договори за бранша в съответната германска провинция.

Срещаме се с 23-годишния Иван Йорданов, който е учил и работил в Мюнхен, Бавария. Там той работи в заведение на четиричасов работен ден за минималното за Германия заплащане от 8 евро на час.  

"Всеки, който има желание и се труди достатъчно, ще бъде оценен там и може да постигне високи цели", убеден е Иван. 

Той поставя определението "коректен" на германския работодател и казва, че всеки, който е решил да замине, трябва да се подготви за много усилен труд.