ЕК предвижда ръст на икономическия растеж на България до 3,1%

Брюксел предупреждава, че дефлацията у нас ще се задълбочи

09.11.2016 | 16:55 Редактор: Тодор Петров
ЕК предвижда ръст на икономическия растеж на България до 3,1%

Европейската комисия (ЕК) повиши очакванията си за икономическия растеж на България през тази година до 3,1%, вижда се от есенната икономическа прогноза на институцията. През пролетта очакванията бяха за 2% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП).

За следващата година ЕК очаква леко забавяне на инерцията на икономиката и растеж от 2,9% при предишна прогноза за ръст от 2,4%, а за 2018 г. очакванията са БВП да се разшири с 2,8%.

Комисията занижава и очакванията си за безработицата в България през тази година до 8,1%. Предишната прогноза беше безработицата да достигне 8,6%. По-благоприятна е и прогнозата за дефицита – 0,9% за тази година спрямо 1,1% от пролетната прогноза. За 2017 г. ЕК смята, че дефицитът на България ще се свие до 0,8%.

ЕК обаче предупреждава, че дефлацията в България ще се задълбочи и ще достигне 0,9% през тази година преди да излезе на положителна територия през 2017 г. Прогнозата за дълга също е по-песимистична в сравнение с май месец. Сега очакванията са той да нарасне до 29,4% от БВП през тази година вместо до малко над 28%, каквато беше предишната прогноза.

Очакванията на ЕК са частното потребление да е основен двигател на икономическия растеж на България. За тази година се очаква вътрешното търсене да допринесе най-много за растежа в сравнение с износа. 

Ръстът на частното потребление се очаква да достигне 3,2%, докато за инвестициите се смята, че ще се свият с 0,8% заради забавеното усвояване на европейските фондове през новия програмен период.

Четете още по темата в Investor.bg