МВФ повиши оценката си за икономически растеж на България до 3%

Фондът очаква ръстът на износа ни да се забави, докато вносът се ускорява

02.11.2016 | 12:18 Редактор: Тодор Петров
МВФ повиши оценката си за икономически растеж на България до 3%

Международният валутен фонд (МВФ) повиши оценката си за икономическия растеж на България за тази година до 3% спрямо предишната прогноза на фонда от април за 2,3%. За следващата година обаче се очаква растежът да се забави леко до 2,8%, показват данните от новия регионален доклад на фонда за Централна, Източна и Югоизточна Европа, публикуван днес.

Оценката на институцията е доста по-висока в сравнение с тази от прогнозата за целия Европейски съюз – 1,9% за 2016 г. и 1,7% за следващата година, както и на еврозоната - 1,7% и 1,5%.

В същото време обаче фондът очаква ръстът на износа на България през тази и следващата година да се забави до 3,4% спрямо предишната прогноза за 4,1% през тази година със слабо ускоряване до 4,2% през 2017 г.

Вносът на България за сметка на това обаче се очаква да се ускори – от прогнозираните повишения по 2,5% и за двете години в предишния доклад сега фондът смята, че ръстът ще е на ниво от 3,8% и 3,3% съответно през тази и следващата година.

МВФ прави изключително сериозна корекция на прогнозата си за инфлацията в България. В предишния си доклад той очакваше инфлация, макар и слаба, от 0,2% за тази година. Новата прогноза обаче сочи, че страната ще отчете дефлация, и то на ниво от 1,6%. Добрата новина е, че през следващата година се очаква България да се завърне към ръст на потребителските цени от 0,6%.

Четете още по темата в Investor.bg