Първите девет месеца от годината - лоши за енергетиката

НЕК ограничава загубите, но трудно ще погаси задълженията си

03.11.2016 | 17:49 Редактор: Луиза Божинова
Първите девет месеца от годината - лоши за енергетиката

С лоши новини изпраща държавната енергетика първите девет месеца на годината. Секторът трябва да се справи с последиците от осъдителното решение на Арбитражния съд за АЕЦ "Белене", а в допълнение и финансовите отчети на дружествата не носят оптимизъм.

Данните, публикувани на сайта на финансовото министерство, показват значително ограничаване на загубата на Националната електрическа компания (НЕК), но дружеството все още изпитва затруднения да изплаща своите задължения. През първото и второто тримесечие дружеството беше на печалба.
 
Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" се свива вследствие от по-ниските приходи от продажби на произведената електроенергия. Разходите на централата растат заради проектите за удължаване на експлоатационния срок на пети и шести блок.

Загубите на ТЕЦ "Марица изток" 2 също се задълбочават, а ръководството на централата обяснява това с "редица регулаторни и нормативни промени в бизнес средата в периода 2012 - 2015 г.". Приходите на дружеството намаляват съществено заради по-малката разполагаема мощност, която предлага на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Към края на септември обаче Българският енергиен холдинг (БЕХ) - холдинговата структура, под чиято шапка са основните държавни дружества в енергетиката, успява да повиши нетната си печалба с 16,3% до 137,8 млн. лева.

Холдингът е генерирал приходи в размер на 116,6 млн. лева, което е с 26% повече спрямо същия период на миналата година. Разходите също растат - с 31,6% до 7,4 млн. лева, сочи финансовият отчет за дейността на холдинга.

Основните разходи на дружеството са свързани с лихвите по облигационните емисии, а приходите растат от увеличаване на дивидентите и съучастията, поясняват от компанията. Паричната наличност на холдинга е 262 млн. лева.

Продължението на статията прочетете на Investor.bg