НЕК и "Атомстройекспорт" се споразумяха за АЕЦ "Белене"

Държавата плаща пълния размер на сумите до 15 декември и руснаците се отказват от лихвите

26.10.2016 | 15:05 Редактор: Тодор Петров
НЕК и

Националната електрическа компания и руската "Атомстройекспорт" стигнаха до сделка, според която НЕК ще плати до 15 декември пълния размер на сумите по арбитражното решение за "Белене". В споразумението с руската компания "Атомстройекспорт" пише, че до 25 декември тази година България трябва да плати на руската компания малко над 601 млн. евро за произведеното оборудване за АЕЦ "Белене". 

Ако НЕК спази това обещание, то в споразумението пише, че руската компания ще опрости част от лихвите, които сме натрупали по това арбитражно дело, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Условията за тези лихви са две - ако сумата бъде платена до 15 декември руската компания ще опрости абсолютно всички лихви, които се очаква да са около 24 млн. евро. Ако това се случи в периода 16-25 декември, то руснаците ще опростят само 55% от натрупаната лихва.

"Атомстройекспорт" също се съгласява да ни бъдат опростени други близо 21 млн. евро лихви, които са натрупани преди арбитражното решение. 

"Това са онези лихви, които са в размер 167 хил. евро на ден и които се трупаха на сметката на НЕК. Нашите партньори се отказват от тези лихви и размерът им до 15 декември е 23 млн. евро, които ще бъдат спестени на НЕК", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

С подписването на днешното споразумение НЕК веднага ще преведе 5 млн. евро към руската страна, които ще бъдат приспаднати от общия дълг. До 5 декември българска делегация ше може да види произведеното оборудване за АЕЦ "Белене".