България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли виновник за АЕЦ "Белене"?

Фактологията и участието на различните хора в проекта трябва да бъдат изяснени, посочи в "България сутрин" Антон Иванов

25.10.2016 | 08:55
Има ли виновник за АЕЦ

Необходимо е всички, които имат общо с АЕЦ "Белене" да минат през един катарзис и цялата система, която се занимава със случая, да ги верифицира и да приключим веднъж завинаги с тази тема. Смущаващо е, че стартът започва по време на предизборна кампания, но ние отдавна сме в тази сага, която е напът да се превърне в най-скъпото училище. Това каза в предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По думите му, когато се е рестартирал проектът, се е видяло, че нямаме експертен потенциал и това е наложило използването на нов инструментариум.

"Беше сключено споразумение за изграждане на централата под ключ. Но някой трябва да осъществява надзора и компетентно да ръководи процеса - беше сключен договор с инженер. А когато говорим за прекратяване на договор, никой не спомена, че има и друга страна", обясни Тасев.

Според представителя на Българския енергиен форум Антон Иванов обвинения по проекта има отдавна, но той допълни, че фактологията трябва да бъде изяснена, както и участието на различните хора.

"Не трябва да се търсят само конкретни виновници в рамките на конкретна изборна кампания, а на едно бъдещо решение за развитие на енергетиката на България", категоричен е Иванов.

Той твърди, че проектът "Белене" страда от натрупани негативи и това затруднява развитието му.
"Когато добавим, че ни липсва национална стратегическа рамка, която да постави проекта в бъдещето 30 години напред, това затруднява", обясни Иванов.

По думите на Тасев нещата са подредени йерархично и когато експертизата дава своето мнение, отговорностите носят тези, които взимат решение. 

"Нашите предложения невинаги са били приемани, тъй като този, който носи отговорност, работи по други критерии", категоричен е енергийният експерт.

Проф. Тасев сподели, че имаме една действаща енергийна стратегия, която не е актуална. 

"Нужно е да се нанесат съответните корекции, защото бъдещето е много динамично", смята той и допълни, че е най- добре да се спре часовникът от 160 хил. евро, да се види дали не може да се капитализира това, което е направено и да се провери дали седми блок не може да реализира част от оборудването, и най-накрая да се търси продажбата.

Представителят на Българския енергиен форум Антон Иванов посочи, че проектът е обсъждан отдавна и е имало основание за такъв тип проект, а инициирането му е имало смисъл. 

"Има инвеститори за капитализация на площадка "Белене", но и вариантът за 7 блок е добър. Трябва да бъдем последователни, за да не погребем ядрената енергетика", заключи проф. Атанас Тасев.