Повдигнаха обвинение на Петър Димитров заради "АЕЦ "Белене"

Ако бъде признат за виновен, бившият енергиен министър може да получи до 10 г. затвор

19.10.2016 | 13:20 Редактор: Луиза Божинова
Повдигнаха обвинение на Петър Димитров заради

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на бившия енергиен министър в кабинета "Станишев" Петър Димитров за умишлено неупражнен контрол върху шефовете на НЕК по проекта за АЕЦ "Белене". Според държавното обвинение чрез неизгодна сделка за купуването на стария реактор от "Атомстройескпорт" е нанесена щета в размер на над 77 млн. евро.

"Не знам за какво ме викат, дойдох да участвам в предизборната кампания". Това бяха думите на Петър Димитров на влизане в следствието, където му бе предявено обвинението.

Според прокуратурата той не е изпълнил задълженията си като не е контролирал работата на главните изпълнителни директори на НЕК от преди близо 10 г. - Любомир Велков и Мардик Папазян. Димитров е трябвало да ги контролира при сключването на рамковия договор за доставка на оборудване за АЕЦ "Белене".

Обвинението гласи, че престъплението от страна на Петър Димитров е извършено умишлено, като е последвала щета в особено големи размери - над 77 млн. евро, тъй като НЕК се е ангажирала изцяло с разходите по транспортиране на старото оборудване до Русия.

Става дума за стария реактор за централата, който впоследствие беше инсталиран на Калининградската АЕЦ. Изнесеното за Русия оборудване е на обща стойност над 164 млн. евро, но съгласно подписания договор тази стойност е била намалена със 77 млн. евро, за които Велков и Папазян са се съгласили, че са "признати и приспаднати недокументирани разходи". 

Освен че са сключили неизгодния договор, те не са поискали разрешение от държавата като едноличен собственик на капитала на НЕК, установява прокуратурата.

В понеделник Любомир Велков и Мардик Папазян се сдобиха с обвинение за сключване на неизгодна сделка с “Атомстройекспорт“ от 2007 г. за доставка на оборудването за централата. Тогава от държавното обвинение анонсираха, че до края на седмицата се очаква да бъдат подведени под отговорност още длъжностни лица.

Припомням, че вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова реши да смени министрите от кабинета "Станишев", които сега са в ръководствата на държавните енергийни дружества. Така Петър Димитров напусна управителния съвет на предприятието "Радиоактивни отпадъци". Други двама ексминистри – Румен Овчаров и Асен Гагаузов, също бяха освободени от бордовете на енергийни дружества.

Ако бъде признат за виновен, Петър Димитров може да получи до 10 г. затвор.