Теменужка Петкова вади БСП-министри от ръководствата на енергийни дружества

Отстраняването им идва след критиките на Реформаторския блок към правителството на ГЕРБ

18.10.2016 | 18:16 Редактор: Луиза Божинова
Теменужка Петкова вади БСП-министри от ръководствата на енергийни дружества

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова извади от ръководствата на енергийни дружества трима бивши министри от правителства на БСП.

Румен Овчаров, който на два пъти беше министър на енергетиката, ще бъде махнат от "Лукойл Нефтохим".

Неговият наследник в кабинета "Станишев" Петър Димитров ще се раздели с поста си на член на Управителния съвет на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци".

Бившият регионален министър от правителството на Тройната коалиция Асен Гагузов пък си тръгва от Съвета на директорите на компанията "Ай Си Джи Би" АД, ангажирана със строежа на българо-гръцката газова връзка.

Отстраняването им идва след критиките на Реформаторския блок към правителството на ГЕРБ, че държи на ключови ръководни позиции във важни енергийни предприятия номенклатура на БСП.

"Нямаме драма с това решение. БСП няма договорка с Бойко Борисов за наши назначения в органи на властта или във фирми. Защо досега не ги освободи е въпрос към него", коментира лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"Доколкото разбрах за двама от тях причината е, че те са били министри по времето, когато изпълнителни директори на НЕК са били двамата, които са подведени под отговорност вчера от прокуратурата. А в третия случай, с Гагузов, който е в гръцката връзка, причината е, че е необходимо оптимизиране на работата", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.