Deutsche Bank излиза от ТОП 5 на глобалните банки

Лидер по приходите остава JPMorgan

23.09.2016 | 12:04
Deutsche Bank излиза от ТОП 5 на глобалните банки

Според последните актуални изчисления най-голямата германска банка Deutsche Bank вече не спада към ТОП 5 на най-големите в света инвестиционни банки.

Според данни на анализаторската услуга Coalition към края на първото полугодие на 2016 г. банката се срива в международната класация до шесто място, след като преди година бе на трето. Така се оказва, че всички институти в ТОП 5 са от САЩ, предава Ройтерс.

Лидер по приходите продължава да е JPMorgan, следвана от Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America и Morgan Stanley. 

След Deutsche Bank се нареждат Barclays, швейцарската Credit Suisse, UBS, HSBC, BNP Paribas и Societe Generale. 

Данните включват приходите на банките от пазарни дейности, като търговия с облигации и акции, както и класическите инвестиционни банкови дейности, като например консултантски услуги за клиентите и подпомагане по финансови теми.

Според самата Deutsche Bank тя наскоро умишлено редуцира част от този бизнес в хода на преструктурирането си, така че спадът до шесто място не е изненада. Пред Financial Times от банката поясняват, че  резултатът от класирането отразява стратегията на компанията. Тя все още е най-голямата инвестиционна банка извън Съединените щати. Credit Suisse, другата основна европейска инвестиционна банка, пада от седмо до осмо място. Швейцарската банка също е в процес на дълбоки преструктурирания.  

След като през миналата година стана ясно, че  Министерството на правосъдието на САЩ настоява DB да плати 14 млрд. долара, за да се уреди извънсъдебно спора, свързан с ипотечни ценни книжа, банката продължава да е във фокуса на инвеститорите и дори на политиците.

Курсът на акциите се доближи до рекордното си дъно, а и сред политиците се увеличава безпокойството. Финансистите от средите на социалдемократите са се събрали на извънредно заседание, на което да дискутират финансовото състояние на най-голямата банка в Германия, предава в петък Bloomberg.

Според участници в срещата някои депутати от SPD са показали загриженост за нивото на заплашващата глоба от 14 млрд. евро, тъй като разпоредбите на банката за всички текущи правни спорове са само за около 5,5 млрд. евро. В допълнение те са разкритикували преждевременното публикуване на евентуалната сума.

Опасенията на инвеститорите за финансовото състояние на банката отдавна се вземат под внимание в Берлин. По време на срещата на работната група на социалдемократите не е била обсъждана евентуална държавна помощ за базираната във Франкфурт финансова група. 

Финансовите експерти се надяват, че извънсъдебното споразумение на Deutsche Bank с Министерството на правосъдието на САЩ ще е за по-малка санкция. Берлин очаква преговорите да доведат до "справедлив резултат", заяви Фредерике фон Тизенхаусен, говорител на Федералното министерство на финансите, миналия петък.

Четете още икономически новини в Investor.bg