Банковата ни система е добре капитализирана и устойчива

БНБ публикува доклада от стрес теста, показателите са над задължителния минимум

13.08.2016 | 13:50 Редактор: Тодор Петров
Банковата ни система е добре капитализирана и устойчива

Офицално бе публикуван списъкът след стрес тестовете на българските банки. Както стана ясно преди два дни, всички банки са издържали разследването на международните едитори. Проверката обхвана общо 22 български банки. Една от тях се е представила с изключително добри резултати. Прегледани са над 3 400 индивидуални кредитни досиета, чиято равностойност е 21.6 милиарда лева или 75% от портфейлите корпоративни кредити и големите кредити за малки и средни предприятия на банките, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

7 банки са в дъното на класацията, а другите са със сходни показатели. От БНБ уточняват, че всички банки са покрили минималните изисквания. Банковата система остава добре капитализирана, след отразяване на резултатите от Прегледа на качеството на активите, с капиталово съотношение на базовия собствен капитал от първи ред от 18.9%, значително над регулаторния минимум от 4.5%. Резултатите на отделните банки показват, че капиталовата адекватност на всяка една банка остава над задължителния регулаторен минимум.

Резултатите от стрес теста потвърждават силната капиталова позиция и устойчивостта на потенциални шокове на банковата система. Индивидуалните резултати са различни за отделните банки и не се предвижда да се сравняват с предварително зададени прагови стойности.

Някои банки ще трябва да поддържат наличните си капиталови буфери, докато други ще трябва да възстановят покритието на капиталовите си буфери, вземайки предвид корекциите в резултат на прегледа на качеството на активите. Резултатите от Стрес теста се основават на хипотетични сценарии и не водят до преки корекции на капитала. Независимо от това, тези резултати ще бъдат включени в процеса на надзорен преглед и оценка и капиталовото планиране на банките.