Свободно падане за британския трудов пазар

Бизнес доверието и активността се забавят рязко след Brexit

05.08.2016 | 12:10 Редактор: Тодор Петров
Свободно падане за британския трудов пазар

Британският трудов пазар очевидно се намира в драматично положение и е изпаднал в състояние на свободно падане. Броят на новосъздадените работни места с постоянна заетост, които се търсят от агенциите за подбор на персонал, е намалял през миналия месец с най-силен темп от рецесията през 2009 г. насам, показват данни на Конфедерацията по наемане и заетост (REC).

В месечния доклад на REC се посочва, че стартовите заплати за постоянните работни места са нараснали през юли с най-бавен темп от повече от три години. Наличността на персонал за постоянна заетост също продължава да намалява през юли, но спадът все пак е най-бавният от октомври 2013 г.

Като цяло проучването представлява ново доказателство, че бизнес доверието и активността се забавят рязко след вота от 23 юни за напускане на Европейския съюз (ЕС). 

"Британският пазар на труда претърпя драматично свободно пропадане през юли, като постоянното наемане падане до нива, невиждани от рецесията от 2009 г.", казва главният изпълнителен директор на REC Кевин Грийн. "Икономическите сътресения след референдума безспорно са основната причина за резултата", добавя той.

Изследването предполага, че компаниите се фокусират повече върху наемането на персонал за по-кратък период от време заради несигурността.

Грийн добавя, че е важно да не се правят прибързани изводи от данните за само един месец. „Истината е, че не знаем какви дългосрочни последици ще има резултатът от референдума върху работните места във Великобритания“, допълва той, като посочва, че политическата стабилност и действията на централната банка може да подсилят доверието на пазара на труда.

В четвъртък очаквано Английската централна банка понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта и увеличи обема на програмата за изкупуване на активи с 60 млрд. лири в отговор на притесненията след референдума за напускане на ЕС.

С решението си централната банка реагира на ефектите от вота за Brexit от края на юни. Британската икономика изпадна в един вид шоково състояние. Само по-малко от два месеца след гласуването първите ранни индикатори сигнализират, че гласуването ще се отрази негативно на британската икономика.

Британската икономика се свива с най-бързия темп от финансовата криза насам, според компанията за пазарни проучвания Markit. 

Четете още по темата в Investor.bg