По-малко ягоди и мляко за британците след Brexit

Ферми обявяват свободни позиции на сайтовете си на български и румънски

03.08.2016 | 14:05 Редактор: Тодор Петров
По-малко ягоди и мляко за британците след Brexit

Като ясен признак на недостиг на работна ръка в британското селско стопанство английските семейни ферми, доставящи ягоди от над 20 години, обявяват свободни позиции на сайтовете си на румънски и български език.

След британския вот през юни за излизане от Европейския съюз (ЕС), подхранен от страхове около нивата на имиграция, това е признак и за рисковете пред една индустрия, която все повече зависи от чуждестранните работници, коментира Bloomberg.

Разположенa в Кент – т.нар. Градина на Англия, фермата Hugh Lowe Farms наема работници от Централна и Източна Европа, за да произвежда по 28 тона ягоди всяко лято. И не е единствената, която прави това.

"Наистина разчитаме на граждани извън Великобритания, основно от страни с по-високи нива на безработица и по-ниско заплащане", казва Никълъс Марстън от Berry Gardens, пазарна кооперация, в която Hugh Lowe Farms е един от основателите. Около половината от работните места в индустрията с дребни плодове за 600 млн. паунда са сезонни и не са привлекателни за британците, казва той.

Средното почасово заплащане на земеделските работници, включително това на мениджърите, е на ниво от две трети спрямо общото за всички британски индустрии, показва изследване на Farmers Weekly през 2014 г. Освен това работата е сезонна и зависи от реколтата.

Перспективата за по-малък достъп на работници след Brexit още повече затруднява новия министър-председател Тереза Мей, която търси баланс между нуждите на производителите и исканията на гражданите, гласували за напускане на ЕС с цел намаляване на имиграцията. 
Предупреждавайки за множество закрити бизнеси и пропиляна храна, ако 55 000-те члена не могат да намерят работници, Националният земеделски съюз през юли изпрати писмо до министъра по Brexit Дейвид Дейвис, за да изрази опасенията си.


Макар че ниските цени на млякото се отразяват зле, пречките в свободното придвижване на работна ръка от други страни може да унищожат млекопроизводството, казва Майк Кинг, собственик на ферма в Югозападна Англия. Петима от осемте му души персонал са от чужбина.

Четете още в Investor.bg