Тереза Мей обяви министрите в новото британско правителство

Борис Джонсън става външен министър, а депутатът Дейвид Дейвис - министър за напускането на ЕС

14.07.2016 | 17:36 Редактор: Луиза Божинова
Тереза Мей обяви министрите в новото британско правителство

Новият британски премиер Тереза Мей обяви имената на министрите. Изненадващо тя назначи съюзници и съперници в кабинета си и създаде дори две нови длъжности, за да се справи с последиците от Брекзита.

Бившият кмет на Лондон и основен активист за Брекзит Борис Джонсън бе назначен за външен министър. Джонсън замени на поста Филип Хамънд, който пое финансовото министерство. Хамънд поема ведомството от досегашния първи британски финансист Джордж Озбърн, който вчера подаде оставка.

Бившият министър по енергетиката Амбър Ръд поема вътрешното министерство, което преди бе ресор на Мей.  В новия кабинет се въвежда нов пост - министър за напускането на Европейския съюз, който ще бъде поет от депутата Дейвид Дейвис.

Майкъл Фалън ще остане министър на отбраната, а предшественикът му Лиъм Фокс става министър по международната търговия - още един ресор, който го нямаше преди.

В речта си на "Даунинг Стрийт" 10 Тереза Мей обеща да продължи линията на предшественика си Дейвид Камерън за борба със социалното неравенство, да намали бюджетния дефицит с 2/3 и да разкрие още два милиона и половина работни места.