Търсенето на петрол в Саудитска Арабия отчете най-бавен ръст от 2010 г. насам

Ниските цени на енергийните суровини накърниха икономическия растеж

31.07.2016 | 16:51 Редактор: Мария Аладжова
Търсенето на петрол в Саудитска Арабия отчете най-бавен ръст от 2010 г. насам

Потреблението на петрол в най-големия износител на суровината в света - Саудитска Арабия, се разширява с най-бавното темпо от поне шест години насам, след като ниските цени на енергийните суровини накърниха икономическия растеж, пише Bloomberg.

Търсенето на петрол от страна на кралството се увеличава със средно 24 хил. барела дневно през първите пет месеца на 2016 г. Това е най-бавният темп на прираст за този период от поне 2010 г. – първата година, от която са налични данните на Joint Organisations Data Initiative в Рияд.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) вече очаква спад на търсенето в Саудитска Арабия за цялата 2016 г., след като по-рано тази година прогнозира увеличение.

Потреблението на газ, керосин и други рафинирани продукт е надолу от началото на годината, като спада с 22 хил. барела на ден. Това е първото понижение от поне 2002 г., откакто JODI събира данни.

Месечните данни на JODI за общото търсене на петрол, които включват изразходвания петрол за създаване на електричество, датират от 2009 г. Търсенето е надолу, след като правителствата от богатия на петрол регион намалиха или премахнаха субсидиите върху горивата, посочва BMI Research в свой доклад.

В продължение на години Саудитска Арабия стимулираше производството, за да запази приходите от износ, докато същевременно задоволява вътрешното търсене. Обикновено потреблението в страната скача между юни и септември, успоредно с нарастването на използването на климатици.

Търсенето на рафинирани горива, измежду които газ, се е удвоило от 2003 г., показват данните на JODI.

Всички подробности по темата четете в Investor.bg.