Петролът в Северно море - краят на една индустрия

Извеждането от експлоатация на платформите може да доведе до загуби от 60 млрд. паунда

10.07.2016 | 12:54 Редактор: Тодор Петров
Петролът в Северно море - краят на една индустрия

Сривът на цените на петрола, който изправи компаниите от сектора пред редица трудности, взе поредната си жертва. Все повече компании спират производството си от платформите в Северно море, което доведе до вълна от тяхното извеждане от експлоатация. А това може да се окаже и краят на една от най-успешните индустрии във Великобритания за последните 50 години, пише Financial Times.

До средата на 50-те години на този век около 470 платформи, 5000 кладенци, 10 хил. км тръбопроводи и 40 хил. бетонни блока ще бъдат премахнати от Северно море.

Извеждането от експлоатация се случва редовно в други басейни, например Мексиканския залив, но никъде в петролната индустрия няма такова огромно "разчистване" за толкова кратък период. А хората, които са прекарали целия си живот в индустрията, преминават през т.нар. „процес на скърбене“.

Много хора в северна Шотландия се надяват, че демонтирането може да се окаже от жизненоважно значение за местната икономика, която понася сериозни удари заради срива на цените на петрола от средата на 2014 г. насам. То може дори да превърне района в център, откъдето да се предава експертиза и технологии на цял свят, казват някои. Но ако нещата се развият зле, разходите може да се вдигнат, ценни части от инфраструктурата да бъдат изоставени, докато под морето все още има петрол, а британският данъкоплатец да се окаже със задължения за милиарди лири.

„Извеждането от експлоатация е горчив хап“, казва Мат Бетс, вицепрезидент за Великобритания в Halliburton – най-голямата компания за петролни услуги в света. „Никой не иска да затваря тези платформи, но е неизбежно да го направят“.

За пръв път британската крайбрежна петролна и газова индустрия затваря и изоставя повече кладенци, отколкото сондира. Производството, което е спаднало с две трети спрямо пика от 4,5 млн. барела петрол на ден преди 16 години, ще спира на повече полета, отколкото започва.

Индустрията винаги е била наясно, че ще трябва да бракува застаряващите платформи, но процесът се ускори от цената на петрола, която се срина от 115 долара през лятото на 2014 г. до под 50 долара днес. Това накара половината от операторите в Северно море – най-скъпото място в света за сондаж на петрол, да работят на загуба, сочат данни на Company Watch, която следи корпоративния финансов риск.

Според индустриалния орган Oil and Gas UK премахването на около 80 платформи и свързаната с тях инфраструктура ще струва почти 17 млрд. паунда през следващите 10 години. Очакваните разходи за приключване на цялата дейност до около 2050 г. са между 30 млрд. паунда и 60 млрд. паунда - стойност, която се е увеличавала на няколко пъти, след като мащабът на задачата става все по-ясен.

Четете още на Investor.bg