Руските олигарси с мания да даряват

Все повече руски милиардери разпределят богатствата си за дарения след тяхната смърт

26.06.2016 | 16:46 Редактор: Мария Аладжова
Руските олигарси с мания да даряват

Вторият по богатство човек в Русия ще подари своето наследство. Олигархът Михаил Фридман, който според икономическото списание Forbes има богатство за 13,3 млрд. долара, ще дари по-голямата част от парите след смъртта си за благотворителни цели и така няма да остави почти нищо на наследниците си. Четиримата деца на официално неженения 52-годишен банкер може да останат с празни ръце, пише германският Handelsblatt. 

„Най-лошото, което мога да причиня на децата си, би било да им оставя купчина пари“, казва той. „Да оставиш на дете или младеж подобен солиден капитал крие големия риск да му провалиш живота“. Фридман добавя, че се надява децата му да направят сами кариера и така да не трябва да разчитат на милиардното наследство.

Подобна съдба очаква евентуално Алексис Кузмичов, който доскоро с потенциално наследство за 8,5 млрд. долара се считаше за четвъртия най-богат наследник на Русия. Седемгодишният е единственият син на милиардера Алексей Кузмичов, които заедно с Фридман и бащата на четири деца Герман Чен (активи за 8,7 милиарда долара) контролира индустриалната и финансовата група Alfa Group. Фридман заяви, че неговите бизнес партньори искат да последват неговия пример - Кузмичов и Чен обаче все още не са коментирали темата.

Подобни планове има и Александър Мамут. Банкерът и собственик на медийния портал Rambler възнамерява да остави на децата си съвсем малка част от своя капитал – сума от 2,4 млрд. евро. „Пропиляването на активите на мама и тате едва ли може да бъде достойна цел в живота", казва Мамут.

Самият той искал да дари активите си на образователни и научни институции и „фондации, които работят в полза на страната". Във всеки случай филантропската кампания „Giving Pledge“ продължава да получава подкрепа. Стартиралата от Бил Гейтс и Уорън Бъфет инициатива се опитва да убеди заможните да харчат богатството си за общото благо. Досега само олигархът от областта на търговията и добива на цветни метали Владимир Потанин подкрепи инициативата в Москва - той обеща преди шест години да прехвърли своя капитал на тръст.

Още за манията на руските олигарси да правят дарения четете в Investor.bg.

/Снимка: Михаил Фридман, Wikimedia Commons/