Uber няма да прави автомобили

Компанията планира да работи с производители на коли

09.06.2016 | 14:00 Редактор: Тодор Петров
Uber няма да прави автомобили

Uber Technologies възнамерява да си сътрудничи с производители на коли, но не и сама да изгражда автомобили. Това обяви главният изпълнителен директор на компанията Травис Каланик, оставяйки отворена възможността за повече партньорства след онова, което бе сключено през миналия месец с Toyota Motor, предава Bloomberg.

"Само отидете в германските заводи за строене на автомобили и бързо ще разберете, че не искате да правите коли", коментира Каланик. Вместо да се опитва да придобие собствен капацитет за автомобило строене, Uber планира "да работи с компании, които сами правят това". 

Uber води преговори за партньорство с Fiat Chrysler Automobiles, твърдят източници, запознати с въпроса. Освен това технологичната компания коментира темата и с други автомобилни компании, информира Investor.bg.

Uber привлече около 9 млрд. долара финансиране от 1 януари тази година, включително и 3,5 млрд. долара от Саудитска Арабия през миналата седмица. Това се случва на фона на апетита на инвеститорите, които искат да получат дял от една индустрия, която оспорва концепцията за притежаването на коли.

"Автомобилните компании осъзнаха, че особено в градските места хората не притежават коли, но понякога се нуждаят от подобни услуги", коментира Мартин Бригс, експерт от Frost & Syllivan. "Те гледат в дългосрочен план".