Петролът поевтиня заради провалени преговори в Доха

Акциите на енергийните компании в Азия спаднаха рязко

18.04.2016 | 13:30 Редактор: Луиза Божинова
Петролът поевтиня заради провалени преговори в Доха

Борсовите индекси в Азия се оцветиха в червено, след като цените на петрола се потопиха заради провалените преговори в Доха, съобщи CNBC.

Петролът поевтиня с над 5 на сто в ранната азиатска сесия, след което ограничи част от загубите и към 11:30 часа българско време американският лек суров петрол WTI се търгува с 4,48% понижение до 39,84 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 4,22% спад до 41,28 долара за барел.

Акциите на енергийните компании в Азия очаквано поевтиняха рязко, като австралийските Santos и Oil Search отчетоха спадове от съответно 7 и 4,5%. Японската Inpex записа спад от 3,13%.

Австрaлийските компании в сферата на ресурсите финишираха смесено. Акциите на Fortescue поскъпнаха с 2,6%, а тези на Rio Tinto и BHP Billiton поевтиняха съответно с 1,39 и 3,37%.

С понижението на котировките на черното злато, стоковите валути записаха понижения, докато японската йена реализира ръстове, както спрямо зелените пари, така и спрямо единната валута. Австралийският долар беше поставен под напрежение и загуби повече от 1% от стойността си.

Междувременно бяха публикувани данни за икономическия ръст в Китай на тримесечна база, които разочароваха пазарите. БВП в Поднебесната империя расте с 1,1% през периода януари-март, обяви статистическата служба в Пекин в понеделник, цитирана от Ройтерс. Икономистите очакваха нарастване от 1,5% - стойност, каквато беше отчетена предходния период.

Повече икономически новини четете на Investor.bg