Спад на резерви в САЩ вдига цената на петрола

Анализатори прогнозират, че ще има повишение до 50 долара за барел след преговорите в Катар

06.04.2016 | 16:00 Редактор: Луиза Божинова
Спад на резерви в САЩ вдига цената на петрола

Петролът поскъпна в сряда, подкрепен от спад в петролните резерви на САЩ, съобщи WBPonline. Във вторник Американският петролен институт обяви, че запасите намаляват с 4,3 милиона барела през седмицата до 1 април, след те растяха до нови рекорди седем поредни седмици.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се повишават с 2,6% до 36,82 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 1,72% до 38,52 долара за барел към 9:20 часа българско време.

Днес инвеститорите очакват данните на Администрацията за енергийна информация, която следобед ще публикува официалните правителствени данни. Освен това пазарите следят коментарите от представителите на ОПЕК преди срещата в Катар на 17 април, на която ще се обсъжда предложеното замразяване на добива на януарските нива.

Нагласите на петролните пазари са по-скоро негативни от петък насам, когато Саудитска Арабия сигнализира, че няма да замразява добива, освен ако Иран и други големи производителки не го направят.

И все пак анализаторите не са единодушни дали евентуално споразумение ще има действителен ефект върху цените в дългосрочен план. Според някои експерти предлагането на глобално ниво трябва да бъде понижено, а не само замразено.

В понеделник анализатори от RBC Capital Markets прогнозираха, че цената на петрола ще се повиши до 50 долара за барел след преговорите в Катар.

Нагласите на пазара бяха подкрепени от доклад за ситуацията в сектора на услугите в Китай. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на частната изследователска компания Markit и икономическото списание Caixin се повишава от 51,2 до 52,2 пункта през март.

Повече икономически новини четете на Investor.bg