ОПЕК понижи прогнозите за ръста на търсенето на петрол

Темпът на растеж от 1,2 млн. барела на ден тази година е по-малък спрямо 2015 г. - 1,54 млн. барела на ден

10.04.2016 | 09:02 Редактор: Луиза Божинова
ОПЕК понижи прогнозите за ръста на търсенето на петрол

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозата си за глобалното търсене на петрол и заяви, че може да го направи отново заради забавящото се икономическо разширяване на развиващите се пазари, по-топлото време и премахването на субсидии за горива, съобщава Bloomberg.

ОПЕК намали оценките за ръста на търсенето през 2016 г. с 50 хил. барела на ден заради забавянето в Латинска Америка, прогнозирайки растеж от 1,2 млн. барела на ден. Слабостта на бразилската икономика, премахването на субсидиите за горивата в Близкия изток и по-меките зимни температури в северното полукълбо може да доведат до още понижения, заявиха от групата.

"Сегашните отрицателни фактори изглежда надвишават положителните и вероятно означават низходящи корекции на ръста на търсенето на петрол, ако съществуващите признаци продължат да са налице“, заяви базираният във Виена секретариат на организацията в месечния си доклад. "Икономическите развития в Латинска Америка и Китай също са причина за загриженост".

Петролът поскъпна до най-високите си нива от 4 месеца в Лондон във вторник, докато страните членки на ОПЕК се подготвят да се срещнат с Русия и други страни извън картела в Доха в неделя. Срещата има за цел сключването на споразумение за замразяване на добива на петрола като част от усилията за преодоляване на глобалния излишък от суровината. Докладът на ОПЕК посочва още, че "положителните пазарни настроения продължават да се подобряват" заради плана за замразяване на добива.

Данните на групата показват, че 11-те страни членки на ОПЕК, които са потвърдили присъствието си на разговорите в Доха, добиват с 487 хил. барела на ден по-малко в сравнение с нивата от януари – нивото, предложено за сделката за замразяване на добива. Либия заяви, че няма да присъства на срещата, а Иран все още не е решил. Производството на Саудитска Арабия остава без промяна от януари насам, посочва докладът.

Всички 13 страни членки общо са добивали 32,25 млн. барела на ден през март, което е с 14 900 барела на ден повече в сравнение с февруари, сочат външни оценки, събрани от ОПЕК.

Глобалното търсене на петрол ще достигне средно 94,18 млн. барела на ден през 2016 г., сочи докладът.

Темпът на растеж от 1,2 млн. барела на ден през тази година е по-малък спрямо темпа от 1,54 млн. барела на ден през 2015 г. на фона на забавеното потребление на индустриални горива и средните дестилати от Китай и Латинска Америка.

Повече икономически новини четете на Bloombergtv.bg