Блокирането на "Северен поток 2" работи в полза на България, смята Атанас Тасев

Според енергийния експерт газовите интерконектори са силен коз за страната ни

21.03.2016 | 22:35 Редактор: Мария Аладжова
Блокирането на

"Формално погледанто, чисто егоистично, скандалът около "Северен поток 2" реално работи в  полза на България". Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев в "Денят ON AIR" във връзка с отправеното към Европейската комисия искане от седем държави за спиране на проекта.

Управленията на Естония, Унгария, Латвия, Полша, Словакия и Румъния и Литва смятат, че "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност на Европа. 

Предвидените количества природен газ може да бъдат доставяни и през Украйна, но Русия вече обяви преди време, че няма да удължава договора за транзит след 2019 г., а Украйна отправи към Русия претенции за милиарди от транзита още през изминалите години. 

Европа консумира годишно между 140 и 160 млрд. куб. м. газ, като основният маршрут минава през Украйна, Словакия и Чехия, поясни Тасев. 

По думите му основната цел на Русия е чрез "Северен поток 2" до централната част на Европа да постъпят да още постъпят още 55 млрд. куб. м. газ - точно на толкова се равнява вече изпълненият капацитет на "Северен Поток".

Той подчерта, че сценарият за навлизане на САЩ като крупен играч с внос на втечнен газ е изключен, тъй като в Европа втечненият газ е неконкурентен на тръбния.

Иначе Старият континент има потенциал за прием на около 120 млрд. куб. м. втечнен газ, от който изпозлва едва 40 милиарда.

Според Тасев България се намира в благоприятна ситуация най-вече заради интерконекторите. Той напомни, че газовият интерконектор между България и Румъния вече е в работна фаза.

А с изграждането на гръцката тръба, страната ни ще изпълни едно от основните искания да на европейската газова политика, а именно - наличието на алтернативни маршрути. Заедно с това се увеличава шансът да се включи и Русия, обясни енергийният експерт.