Туск: Терористичните мрежи не могат да оперират без финансиране

Няма по-добър форум от G20 за обсъждане на този въпрос, коментира председателят на ЕС

15.11.2015 | 12:15 Редактор: Мариета Иванова
Туск: Терористичните мрежи не могат да оперират без финансиране

Няма по-добър форум от среща на G20 за обсъждане на финансирането на терористичните мрежи, заяви преди разговорите в Анталия председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той изтъкна, че форумът не може да бъде просто „една поредна среща” с оглед на атентатите в Париж от 13 ноември.

„Днес е време за действие. Говорих с президента Оланд, който беше ясен, че Франция очаква действия”, коментира Туск.  

Той изтъкна още, че „терористичните мрежи не могат да бъдат планирани, да функционират без парите, които минават финансовите системи на много страни”.

По думите само при пълно сътрудничество за обмен на информация за подозрителни операции е възможно ефективното спиране на подобни парични трансфери.

Той допълни, че „борбата с тероризма не е просто за спиране на трансферите, но и решаване на операциите под тях, като тези в Сирия”.

По повод друга централна тема на разговорите на лидерите от G20 в Анталия – бежанската криза, Туск заяви: „Крайно време е да осъзнаем, че бежанската криза е световна криза, която се нуждае от глобално решение. Затова призоваваме лидерите от G20да намерят координирано решение”.

„Не призоваваме световните си партньори да правят повече от това, което ЕС прави, но и ги призоваваме да не правят по-малко”, заяви още той.

На свой ред председателят на Европейска комисия Жан Клод Юнкер коментира, че „извършителите на атентатите в Париж са тези, от които бежанците бягат”.

В интервю за AFP финансовият министър на Франция Мишел Сапен коментира, че Франция подкрепя приемането на конкретни мерки срещу финансирането на тероризма на срещата на лидерите на „двадесетте”.