Преговарящите във Виена съгласни за ускоряване на мира в Сирия

Темата ще бъде обсъдена на 16 ноември в Брюксел, заяви Федерика Могерини

15.11.2015 | 10:21 Редактор: Мариета Иванова
Преговарящите във Виена съгласни за ускоряване на мира в Сирия

Преговарящите външни министри във Виена постигнаха съгласие за ускоряване на мира в Сирия. В разговорите преди ден в австрийската столица взеха участие външни министри и висши представители от САЩ, Русия, Турция и десетки други страни, сред които и такива от Близкия изток като Иран и Саудитска Арабия, предава Hurriyetdailynews.com.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви на 14 ноември, че участниците в еднодневната конференция за Сирия във Виена са решили да започнат незабавни разговори с опозиционните групи в страната.

Пред медиите той подчерта, че страните искат изборите в Сирия да се проведат след 18 месеца и допълни, че никой не се заблуждава около това колко трудни ще бъдат разговорите занапред.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери също коментира пред репортери във Виена, че разговорите за Сирия се базират на одобрения по-рано план, включващ мандат на ООН, среща с опозицията в Сирия до края на година и избори до 18 месеца.

Върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могреини заяви, че процесът към постигане на споразумение за гражданската война в Сирия може да започне, но не сподели допълнителни детайли.  

Тя обаче съобщи, че външните министри на ЕС ще обсъдят въпроса в Брюксел на 16 ноември и допълни, че ЕС участва във всички решения, взети по време на конференцията във Виена.