България е обвинена в грубо отношение към мигрантите

Данните са от доклад на Белградския център за човешки права

13.11.2015 | 17:11 Редактор: Мария Аладжова
България е обвинена в грубо отношение към мигрантите

Българските власти бяха обвинение в грубо отношение към мигрантите, предаде BBC. Обвиненията са посочени в доклад, финансиран от британската хуманитарна организация „Оксфам“ и изготвен от Белградския център за човешки права.

Докладът е базиран на показания на мигранти, преминаващи от България към Сърбия, според които български полицаи са ги били и са взимали личните им вещи. Голяма част от бежанците решават да минат през Балканите, тъй като преминаването по вода от Турция до Гърция крие множество рискове.

 Вътрешният министър Румяна Бъчварова опроверга данните от доклада:

„Чух за този доклад, ще проверя изнесените факти, но мога да кажа само, че това изобщо не е политика на Гранична полиция и на МВР. Поставяме всички условия, не можем да контролираме всички служители. Надявам се да можем да опровергаем тези факти. Не е политика и не бих го допуснала“, заяви тя пред БНР.

Хиляди мигранти, голяма част от които са от Сирия, Африка и Афганистан, пресичат Балканите по пътя си към Германия, Швеция и други страни от ЕС.

Белградския Център за човешки права е предоставил данни за множество опасности, пред които се изправят мигрантите, пресичайки българо-турската граница, а след това и на границата със Сърбия. Описани са случаи на грубо отношение от страна на българската полиция, физическо насилие и атаки на полицейски кучета. Всичко това е представено в детайли, съобщава още BBC. Данните от доклада се базират на свидетелски показания на над 100 бежанци, преминали през Димитровград в рамките на три дни през изминалия месец октомври.

Директорът на "Оксфам" за Югоизточна Европа Стефано Балдини е заявил, че ЕС трябва незабавно да се намеси и да вземе мерки за спазването на основните човешки права в неговите рамки.

„Тези показания представят една постоянна картина от предполагаеми инциденти“, допълни той, цитиран от BBC.

Изданието съобщава и за афганистанския гражданин, който загина близо до турската граница в началото на есента. Цитиран е и говорителя на Върховния комисариат на ООН за бежанците Борис Чеширков – по негови думи комисариатът е бил „дълбоко шокиран“ от инцидента и незабавно е поискано независимо разследване по случая.