Опасни ли са за Ципрас предсрочните избори

Коментар на Андрю Шийтс, старши стратег на Morgan Stanley за телевизия Bloomberg от Лондон

14.08.2015 | 17:13 Редактор: Георги Стоянов
Опасни ли са за Ципрас предсрочните избори

Още един ден, още едно гласуване, още една дата. Изглежда обаче мнозинството не беше толкова силно, колкото на Ципрас би му се искало за тази спасителна програма. Какво ви казва това на вас?

Андрю Шийтс, старши стратег на Morgan Stanley: Мисля, че това означава, че за съжаление сагата в Гърция ще продължи и си мисля, че това ще продължи да е проблем, който ще трябва да имаме предвид до края на годината.

От една страна имаме рискът, че може да имаме вот на недоверие към правителството и евентуално нови избори, които биха увеличили несигурността около прилагането на тези реформи.

Още по темата

От друга страна, ако нещата се получат, тогава към края на годината може да очакваме гръцките правителствени облигации отново да удовлетворят изискванията на Европейската централна банка при вливане на ликвидност, ако определени условия са изпълнени и определени отстъпки са направени, така че си мисля, че това е история, която за добро или за лошо ще продължи да ни занимава до края на годината.

Андрю,  едни евентуални предсрочни избори наистина ли ще се отразят толкова зле. Знаем, че Ципрас вероятно е най-популярният политик в Европа, така че ако отидем на предсрочни избори, той може да постигне някакво мнозинство с хора, които аз бих определила като по-стабилни.

Андрю Шийтс: Мисля, че това определено е възможно, и си мисля, че може да кажем, че това определено би дало на европейските кредитори повече увереност, че той имам мандат да изпълни приетите реформи.

Но си мисля, че пазарите бяха разтресени толкова силно от изборната несигурност през последните няколко години, че трябва да сме нащрек от първоначалната реакция, тъй като несигурността сама по себе си е нещо лошо.

Майкъл Фукс, един от съветниците на Меркел, казва, че МВФ също трябва да се включи и че той може да си представи МВФ да подкрепи разсрочване на гръцките дългове. Имам предвид, това ще се случи. Въпросът единствено е кога и с колко и под каква форма. Това ли е основният ви сценарий?

Андрю Шийтс: Мисля, че разсрочването на дълговете определено изглежда като среден път, защото имаме този проблем, че в дългосрочен план гръцкият дълг определено е много тежък за управление.

От друга страна предложенията на МВФ, това, което МВФ намеква, че този дълг трябва да бъде опростен, е политически неприемлива теза в определени страни от еврозоната.

Така че, ако може да разсрочите дълга на страната за много дълъг период от време, вие може да постигнете същото и да спечелите.

Така обаче вие технически не опрощавате дълга. Така че си мисля, че този сценарий е привлекателен и представлява нещо като среден път между двете конкуриращи се тези.