Дейселблум: Гърция ще проведе обещаните реформи

В случай на провал третата международна програма бързо може да бъде прекратена, заяви председателят на Еврогрупата

14.08.2015 | 16:42 Редактор: Мариета Иванова
Дейселблум: Гърция ще проведе обещаните реформи

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум изрази увереност, че Гърция ще изпълни обещаните пред кредиторите реформи, предава ТАСС.

„Аз съм положително настроен за постигане на съгласие. Убеден съм, че гърците ще изпълнят обещанията си,” заяви  Дейселблум при пристигането си на срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел.

Той също така е подчертал, че при провал на реформите в Гърция третата международна спасителна програма за макрофинансова помощ за Атина бързо може да бъде прекратена.

„Еврогрупата ще оцени провеждането на реформите през септември или октомври. При неизпълнение на обещанията програмата за помощта бързо може да бъде прекратена”, коментира той.

На заседанието на Еврогрупата ще бъде разгледано споразумението за реформи в Гърция,  което вече получи зелена светлина от гръцкия парламент.  Изпълнението на договореностите се явява основание за отпускането на трета програма за макрофинансова помощ за Гърция.

Класическо опрощаване на дългове

Правителството на Германия се противопостави на класическо отписване на дългове, заяви представител на германското финансово  министерство.

„Ние винаги сме говорили, че европейските договори не позволяват отписване на дългове с класически вид,” коментира той. Въпреки това, по думите му Берлин има готовност да обсъжда „въпросът за преструктуриране на дълга”.

„Това означава, че ако Гърция изпълни съгласуваните мерки, ще бъде създадена база за обсъждане на този въпрос, в частност, удължаване на сроковете за погасяване на кредитите, промяна на размера на лихвените проценти,” коментира източникът на ТАСС.

Участие на МВФ в третата кредитна програма

Участието на Международния валутен фонд в третата кредитна програма за Гърция по оценка на правителството на Германия „има решаващо значение”, заявил заместник-говорителят на правителството Кристиане Вирц.