Критичен ден за правителството на Алексис Ципрас

Лявото крило в Сириза вероятно ще напусне коалицията в началото на днешното извънредно заседание на гръцкия парламент
Публикувана: От:

Още по темата

 

Днешният 13 август спокойно може да бъде определен като критичен за бъдещето на правителството на Алексис Ципрас. Късно тази вечер ще се проведат дебати относно споразумението с международните кредитори на страната, пише Investor.bg.

Срещу третата спасителна програма обаче има силна опозиция вътре в редиците на собствената коалиция на премиера Алексис Ципрас. Лявото крило, оглавявано от бившия енергиен министър Панайотис Лафазанис, вече сериозно заплашва, че ще напусне партията и ще създаде своя в гръцкия парламент, пише в днешното си издание гръцкият „Катимерини“.

Лафазанис анонсира създаването на ново обединение, в което да се включат всички, които не подкрепят споразумението. Той поясни, че ще се бори за демокрация и социална справедливост,  което е и в основата на управляващата платформа на Ципрас.

Създаването на нова партия вероятно ще намали критично броя на депутатите, на които правителството може да разчита при управлението си.

В допълнение и председателят на гръцкия парламент Зои Константопулу– близка съратничка на Ципрас допреди месец, открито се противопоставя на действията на премиера. В началото на седмицата Ципрас поиска извънредно заседание на депутатите, на което да се разгледа споразумението с кредиторите още щом то бъде внесено в парламента.

Константопулу обаче изчака до последния възможен момент и отново могат да се очакват среднощни страсти в пленарната зала на гръцкия парламент тази вечер.

Според гръцки медии при това остро противопоставяне срещу Алексис Ципрас може да се очаква и ход с „експресни“ предсрочни избори през септември. Премиерът все още се радва на високо одобрение от страна на гърците и е голяма вероятността отново да спечели изборите и да бетонира управлението си с верни депутати, които ще подкрепят действията му.

В края на юли по време на съвет на Сириза Ципрас обяви, че иска запазването на целостта на коалицията, което обаче той разбира и като общи позиции при гласуване, и насрочи извънреден конгрес през септември. По този начин премиерът се опита да успокои напрежението. На извънреден конгрес обаче председателят на коалицията може да вкара нови делегати и така да обезглави опозицията си. Затова и успокоението на Лафазанис и подкрепящите го не трая дълго и той открито заяви, че не е доволен от управлението на Сириза и страната. Все пак обаче направи това в интервю за местния "Капитал", а не на заседание на коалицията.

Прогнозите са в крайна сметка правителството, с помощта на опозицията в лицето на ПАСОК и „Неа Демократиа“, да успее да прокара споразумението за третата спасителна програма. Тънките сметки след това обаче ще са насочени към броя на депутатите в управляващата коалиция между Сириза и ANEL, които подкрепят документа.

Под 120 депутатски гласа в подкрепа на Алексис Ципрас ще означава сигурни предсрочни избори в южната ни съседка. Цифрата е от ключово значение при гласуване на вот на доверие за правителството в 300-местния гръцки парламент.

В момента на хартия правителство разполага със 162-ма депутати, но 32-ма от тях вече гласуваха против последните законодателни промени, свързани с исканията на кредиторите, в последното заседание на местния парламент.  

http://www.bgonair.bg/world/2015-08-12/tsipras-gartsiya-ima-nuzhda-ot-nova-kreditna-programa-a-ne-mostov-kredit

 

Коментари ( 0 )