Гръцките законотворци одобриха спасителния пакет след нощни дебати

Европейските институции притеснени за дълга на Атина

14.08.2015 | 11:29 Редактор: Мариета Иванова
Гръцките законотворци одобриха спасителния пакет след нощни дебати

Гръцките законотворци одобриха спасителния пакет, който може да отключи до 86 млрд. евро и да помогне на страната да избегне фалит следващата седмица, когато трябва да бъде направено плащане към Европейската централна банка, предава Bloomberg.

След продължили цяла нощ дебати в Атина премиерът Алексис Ципрас осигури подкрепата на повече от 151 депутати в 300-местния парламент за вота в петък сутрин (14 август). Одобрената спасителна сделка включва бързи икономически реформи и бюджетни съкращения, изисквани от кредиторите на Гърция.

По-късно през деня в Брюксел ще се съберат финансовите министри от еврозоната, за да обсъдят политическата подкрепа на сделката, постигната по-рано тази седмица между гръцкото правителство, представители на ЕЦБ, ЕК, МВФ и   Европейския  стабилизационен спасителен фонд.

Институциите отбелязаха „много добро сътрудничество” с гръцките власти по време на последното посещение в Атина, предава Bloomberg, позовавайки се на изявление на ЕС и ЕЦБ. В отделно съобщение МВФ посочва, че ще работи с властите „за да развие програмата в детайли и с европейските партньори на Гърция да вземат решения за облекчаване на дълга”.

 Дългови грижи

Спасителният пакет, който е третият за страната от 2010 година насам, е обвързан с ключови икономически реформи. Мерките включват затягане на режима за ранно пенсиониране, продажба на държавни активи, рекапитализация на гръцки банки и промени в регулациите в сфери като фармация и пекарни на тестени изделия.

Пред депутатите Ципрас изтъкна, че въпреки трудна сделка, тя е най-доброто, което може да се направи за запазване на еврото в страна.

Европейските институции, ангажирани със споразумението, изразиха „сериозни опасения” за способността на Гърция да плати дълга си. Гръцките облигации ще достигнат връх от 201% от БВП следващата година, преди да паднат до 160% пред 2022 при нова спасителна програма, сочат техните прогнози в документ, разгледан от Bloomberg.

“Лихвените нива трябва да бъдат възможно най-ниски, падежите възможно най-големи- тези неща трябва да бъдат управлявани, за да се осигури кислород на гръцката икономика,” коментира френският финансов министър Мишел Сапин в интервю за онлайн радио в петък. По думите му гръцкият дълг ще бъдат обсъждан през октомври.

Кратки срокове

Bloomberg припомня, че всяко забавяне при одобряването на новото споразумение поставя под въпрос плащането на дължимите към 20 август 3.2 млрд. евро към ЕЦБ. Медията допълва, че германското правителство изтъкна, че планът има нужда от още работа и че за плащането към ЕЦБ остава варианта на отпускане на мостов заем.

Това би било пречка за Ципрас, който има нужда от подкрепа на опозиционните партии да одобрят сделката с кредиторите. Депутатите от т.нар. ляво крило на Сириза отказват да подкрепят удължаването на строгите мерки, обвинявайки премиера в предателство на обещанията, с които е спечелил управленски мандат.

Бившият енергиен министър Лафазанис, оглавил лявото крило в Сириза, обяви създаването на  движение срещу спасителните мерки в четвъртък- 13 август. Ципрас, чието мнозинство намаля с най-малко 30 депутата след последните две парламентарни гласувания от юли, свика специален партиен конгрес през септември с цел да реши разделението в партията и пред заплахата от назряващи предсрочни избори, пише Bloomberg.