Бизнесът ще иска оставки заради увеличението на цената на тока

Работодателски организации планират и сезиране на прокуратурата за проверка как са били подписани дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия

15.06.2015 | 17:44 Редактор: Мариета Иванова
Бизнесът ще иска оставки заради увеличението на цената на тока

Ако планираното увеличение на тока за бизнеса стане факт от 1 юли, бизнесът ще иска оставки. Това става ясно от разпространено до медиите отворено писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, председателите на   Бюджетна комисия и Енергийна комисия - Менда Стоянова и Делян Добрев и други.

От БСК, Асоциацията на индустриалния капитал в България и КРИБ предупреждават още, че ще сезират прокуратурата за проверка как са били подписани дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, правомерни ли са получените преференции за ВЕИ и високоефективно ли е производството на когенерациите.

Ето и пълният текст на отвореното писмо:

Отворено писмо във връзка с планирано увеличение на цената на електроенергията от 01.07.2015

В продължение на нашите протести срещу планираното поскъпване на електроенергията от 01.07.2015 г. – между 13% и 20% за преобладаващата част от активните предприятия в България и между 4% и 13% за най-големите енергоинтензивни производства – отново категорично настояваме в България да се приложат европейските политики и най-добри практики в сектора „Енергетика“.

Обръщаме се към Вас, водени от позицията на нашата отговорност като работодатели на стотици хиляди работници и служители.

Декларираме, че ако и този път не бъдат отчетени нашите искания:

1. Ще поискаме оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, поради демонстрирания отказ от провеждането на реформи в сектор „Енергетика”.

2. Ще поискаме оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, поради решението всички натрупани дисбаланси да бъдат платени от местния бизнес. Решение, взето без да бъде извършена оценка на въздействието върху икономиката от увеличението на цената на електрическата енергия за стопанско потребление, каквото е изискването на европейските директиви.

3. Ще сезираме прокуратурата за извършване на проверки как са били подписани дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, правомерни ли са получените преференции за ВЕИ и високоефективно ли е производството на когенерациите.

Поставеният проблем е изключително важен за индустрията и българската икономика и поради това настояваме за спешна среща с Вас, в качеството Ви на министър-председател и председател на партията – мандатоносител – ПП ГЕРБ.

Въпреки Вашето разпореждане от преди два месеца, все още няма индикации, че износът на електроенергия ще сподели с всички български битови и стопански потребители разходите за преференциални  електропроизводства – централите „Марица Изток“ 1 и 3 , ВЕИ и когенерациите. Тези субсидии и днес се заплащат само от българския бизнес и населението.

Настоящото отворено писмо е подкрепено от Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската камара на химическата промишленост, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българската браншова камара „Машиностроене“ и Българската асоциация на електротехниката.

АСОЦИАЦИЯ НА ИНДУСТРИАЛНИЯ КАПИТАЛ В БЪЛГАРИЯ
БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ИНДУСТРИАЛЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ