ОИСР свали прогнозата си за ръста на световната икономика през 2015

Корекцията е до 3,1% от 3.7% преди това

03.06.2015 | 16:24 Редактор: Мариета Иванова
ОИСР свали прогнозата си за ръста на  световната икономика през 2015

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали прогнозата си за растежа на световната икономика, предава Investor.bg. Причините са изоставане на инвестициите, наред с отслабване на доверието заради съществуващите рискове, включително и вероятността от фалит на Гърция.

Новите прогнози залагат на ръст от 3.1% през тази година при заложено повишение от 3.7% през октомври миналата година, посочват от базираната в Париж организация в шестмесечния си доклад. За сравнение, средният глобален растеж за десетилетието бе около 3,9%. През 2014 световната икономика нарасна с 3,3%.

Въпреки склонността на големите компании да харчат за нови производствени мощности, оборудване и технологии липсата на търсене спъва заетостта, покачването на заплатите и потреблението, заяви организацията.

Още по темата

"Ние не виждаме една глобална икономика, която в повечето отношения да е умерено добра", заяви главният икономист на ОИСР Катрин Ман в интервю. - "Има много неща – паричните стимули, по-малкото данъчно облагане, намалението на цените на петрола. Всичко това са добри новини и все пак това, което получаваме, е растеж, който не съвпада със средната стойност за последните две десетилетия", каза тя.

Свиването на БВП на САЩ през първото тримесечие е отговорно за най-значителната част от преразглеждането на прогнозата за 2015 г., макар и по-слабата експанзия в Китай също да е фактор, изтъкна Ман.

ОИСР вижда разширение на икономиката на САЩ от 2% тази година, което е по-слаб ръст от прогнозираното покачване с 2,4% през 2014 г. През март организацията прогнозира растеж от 3,1% през 2015 г. Според експертите пък Китай ще нарасне с 6,8% тази година, което е забавяне спрямо прогнозираните по-рано 7,4%.

Ръстът в еврозоната се подобрява, което означава, че регионът е с положителен принос за растежа през тази година за разлика от близкото минало. Стимулиран от безпрецедентните лесни пари от страна на Европейската централна банка, брутният вътрешен продукт в 19-членния блок ще се увеличи с 1,4% тази година в сравнение с покачването с 0,9 през 2014 г.

"Еврозоната е светъл лъч", каза Ман. "Тя печели от ефективните действия от политиката на ЕЦБ, свързаната с обезценяването на валутата, както и ниските цени на петрола".

"И все пак Европа би могла да засили възстановяването си чрез облекчаване на фискалната политика и засилване на публичните инвестиции", каза още Ман.