ЕЦБ все още има да решава големи предизвикателства с доверието: Комилева

Накъде върви еврозоната

03.06.2015 | 12:15
ЕЦБ все още има да решава големи предизвикателства с доверието: Комилева

На 3 юни 2015 Европейската централна банка ще обяви /в 14:45 българско време/ решението си за лихвите. Икономистите в проучване на Bloomberg прогнозират запазване на бенчмарка на рекордно ниските нива от 0.05 процента. Лена Комилева, управляващ директор и главен икономист на G+ Economics дава прогнозата си в коментар за Марк Бартън в предаването на Bloomberg TV “Countdown” в студиото в Лондон.

 

Още по темата

QE на ЕЦБ вече се отплаща в момент, когато май дилевъриджът от последните няколко години подкрепя подобряването на макроикономическите фундаменти на еврозоната. Но все още е рано. Има някои ранни сигнали на пазарите като повишената волатилност на облигационната доходност в Европа. Тук се прибавя и фактът, че еврото не поевтиня повече спрямо долара, че виждаме отпускането на кредити да се ускорява за малките и средни компании и, разбира се инфлацията най-после се отблъсна от дъното - имаме 0,3% вчера. Това не е много, но е повече от негативната инфлация.

Всичко това показва, че ЕЦБ вероятно има малко въздух.

Но бих казала, че възможностите за още стимули на ЕЦБ са все още непроменени. Защото еврозоната все още се бори с огромната липса на ръст и търсене, с факта, че без търсене стимулите няма да подобрят нищо повече. Фактът, че имаме липса на производителност, липса на достатъчно финансиране.. Има липса на кредитиране, много все още необслужвани кредити в балансите на банките, които изяждат ръста на кредитирането и инвестициите. И накрая - инфлационният проблем. Дори да извадим волатилността на цените на енергията, което е отново тема тази седмица, заради срещата на ОПЕК. Дори и без нея инфлацията в еврозоната е под целта от 2% на ЕЦБ вече 8 години.

Така че ЕЦБ все още има да решава големи предизвикателства с доверието.

 

Споменахте облигационния пазар. Влияе ли се от надеждата за подобряване на икономиката или от липсата на ликвидност на самия облигационен пазар?

Смятам, че има редица фактори. Един от тях е фактът, че забелязваме известно подобрение в настроението към възстановяването на еврозоната. И започваме от много изкуствена начална точка в първото тримесечие на годината, когато имаше нулева инфлация в големите икономики, нулеви-негативни лихви и голяма ликвидност на капиталовите пазари през т.нар. "валутни войни" на централните банки, за които толкова говорите, Марк. Така че резултатът е налице. Освен ако не очакваме голяма депресия, пазарите ще се пазят от тези понижени нива на доходност.

QE на ЕЦБ проработи в подобряване на инфлационните очаквания, които подкрепиха break-even и доходностите на облигациите. И в края на краищата дори при 0,6% 10-годишната доходност на облигациите нямат смисъл за икономика като Германия, която ще расте с 1,5% на БВП тази година. Някои от тези отстъпления имат добри фундаментални основания.