Г. Ангелов: Ако Гърция не постигне споразумение налагането на капиталови контроли като в Кипър не са изключени

Георги Ангелов, главен икономист в Институт Отворено общество

03.06.2015 | 11:38 Редактор: Дориана Ранкова
Г. Ангелов: Ако Гърция не постигне споразумение налагането на капиталови контроли като в Кипър не са изключени

Според Георги Ангелов, главен икономист в Институт Отворено общество, всички страни от преговорите искат споразумение и такова ще има, Гърция е страната, която обаче трябва да направи отстъпки. МВФ и независимото и мнение е важен играч в  преговорите и именно затова немската страна иска присъствието им, за да няма сделка, която да се провали само след месец. Гърция има опит в неизпълнението на сделки, добави експертът.

 

Кипърски сценарий с капиталов контрол след огромната сума изтеглени пари от гръцките банки (31 млрд. евро от ноември 2014г.) не е изключен. В Кипър обаче доста по-бързо се разви ситуацията, докато Гърция е по-бавна в преговорите, ако страната не получи следващия транш и в някакъв момент парите секнат, гърците няма да спрат да теглят парите от банките. Затова и допитванията до населението посочиха нежеланието да напуснат еврозоната на голяма част от тях.

 

Днес въпреки, че Гърция потъва, останалата част от Европа отчита подобрение. Засега не се вижда някаква зараза в Европа, коментира икономистът. Въпросът е по-скоро политически, стратегически, който ще посочи, че при излизане на Гърция от еврозоната евентуално Европа всъщност не може да се справи с предизвикателствата. И ако Гърция е малък проблем, от гледна точка на големината на икономиката и, то какво би станала ако следващия проблем е някоя от големите европейски икономики.

 

Цялото интервю и мнение за бъдещето на Великобритания и мястото и в ЕС, може да видите в следващия видео материал:

Investbook  с водещ Дориана Ранкова