Калфин: Не е редно само социалната политика да решава проблемите с бедността

Ако се приемат предложените пенсионните реформи, те ще осигурят увеличение на новоотпусканите пенсии през следващите години

03.06.2015 | 10:27 Редактор: Ирина Георгиева
Калфин: Не е редно само социалната политика да решава проблемите с бедността

Конфликтът в Гърмен е само една проява, на това което може да се случи на много места в страната. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин за БНР. По думите му там излиза, колкото и да го отричат участниците, етническата основа, но всъщност проблемът е и с бедността и няма как да се реши този въпрос без да се реши въпросът с бедността.

"Само да призоваваме спазвайте законите, учете, пращайте децата си на училище, записвайте се в Бюрото по труда и т.н. на хора, които трудно оцеляват няма какво да си правим усилия." - обясни министър Калфин.

Точно, когато хората са доведени до крайности и мислят за оцеляването си започват да търсят вината за това навсякъде, отбеляза социалният министър. Според него борбата с бедността не може да бъде само социална политика и да се решава само със социални помощи. 

"Това е една цялостна политика на държавата, която започва с образованието, минава през достойните доходи и свършва с това всеки да спазва правилата и да си знае задълженията в обществото, така че това би трябвало да бъде една координирана политика на цялата държава. Само с говорене няма как да стане. Това, което аз и МТСП прави като усилие за повишаване на минималните доходи, минималната работна заплата и добавки към пенсиите - това не може да бъде достатъчно и не е редно само социалната политика да решава проблемите с бедността. Не е редно само социалната политика да решава проблемите с бедността. Те се решават от икономиката и цялото функциониране на държавата. " - коментира още Калфин.

Проблемът не е само в Гърмен, а в цялата страна и ако не бъде разрешен, той ще избие на друго място, допълни министър Калфин.

"Ситуацията в Гърмен може и да има нещо общо с предизборната обстановка, в която вече се намираме, защото противопоставяне и заплахи един към друг се използват от някои политически партии редовно в България. За съжаление и бедността е инструмент при политическата манипулация." - допълни още социалният министър.

По повод на внесените в НС промени в Кодекса за социалното осигуряване, Калфин заяви:

"Ако този пакет, който предлагам се приеме, той осигурява значително увеличаване на новоотпуснатите пенсии и освобождава 1 милиард от пенсионната система от субсидии в момента." - подчерта министър Калфин.

"Имах доста разговори, не само с представители на МВР и отбраната. Факт е, че те не се пенсионират на 45 години. Миналата година средната възраст е 52,8 години. Затова предлагам тази възраст, от която да започне пенсионирането. Мисля, че голяма част от исканията им бяха приети, но няма как, ще трябва да има възраст и тя да е средната възраст за пенсиониране в момента. " - коментира Калфин.

Социалният министър обясни, че за целия сектор Сигурност, в законопроекта във всяка една от службите ще се направи ясно разграничение между тежък труд и не толкова тежък. По думите му би трябвало да има разграничение за рисковете и тежестите на полагания труд. 

По отношение на пенсиите на категорийните работещи от следващата година, вицепремиерът обясни: 

"В момента ранното пенсиониране трябва да се плати 100 процента от професионалните пенсионни фондове и след като човек влезе в редовната възраст, да се плати от НОИ. Тук има два риска – дали има достатъчно средства в професионалните пенсионни фондове и за колко време те могат да плащат. И второто е дали няма да се случи така, че някои хора няма да бъдат принудени да останат без доходи в този преход между професионалния пенсионен фонд и НОИ. За да не се случи това, сме предприели мерки." - коментира още Калфин.

/Снимка: Архив/